Фермери прогнозують зростання цін на кукурудзу через втрати врожаю

4 вересня 2020 2224 0
Фермери прогнозують зростання цін на кукурудзу через втрати врожаю
Kurkul.com

У низці господарств Одеської, Миколаївської та Черкаської областей фермери фіксують значні втрати врожаю кукурудзи через посуху та відсутність дощів. Згідно їх прогнозів, неврожай призведе до зростання ціни на культуру.  Про це йдеться у матеріалі «Чи подасть уряд «сильну» руку українським аграріям» на AgroPolit.com.

«У моєму господарстві постраждали майже 100% посівів на площі 3800 га, з яких загинуло 65%. З решти площі ми зібрали 350-400 кг зерна. Вже подали всі акти на списання, всі документи, згідно з переліком, який нам надала адміністрація. Але на цьому все й закінчилося», — розповів керівник ТОВ «Дунай Агрос» Дмитро Зеленьков.

Про знищені посіви через тривалу посуху та спеку на Черкащині розповів фермер Петро Тимошенко. Каже, посіви кукурудзи втрачені і на його полях, і в сусідніх районах.

«Нерви, горить кукурудза, але все ще жевріла надія, а раптом... Вчора ж таки обійшов поле із кукурудзою і зрозумів – УСЕ! нам кранти! принаймні тим, у кого така ж ситуація. Бо є села, де таки були дощі, там краща ситуація і вони щось зберуть. Тому я не хочу згущувати фарби, а кажу лише за себе і те, що бачу! Так от, кукурудза повністю догорає, майже не викинула качана… Соняшник також горить і він не «наллється» так, як треба, але щось вродить, бо ця культура має стержневий корінь, краще переносить засуху і спеку. Кукурудзи та сої майже немає», — зазначив фермер Петро Тимошенко.

Господар додає – через втрати врожаю подорожчання цін не уникнути.

«Десь 80\20. Я зранку порахував варіанти розвитку і потребу у грошах, та зрозумів, що не витягну!... Тепер за недобору кукурудзи виросте стрімко ціна на неї, це означає, що подорожчає вся тваринницька продукція, а найперше яйця та курятина!.. Хліб подорожчає також, одним словом, жити стане весело! Адже нас є кому розважати, розваги на різні смаки!», — розповів аграрій.

Фермери розповідають, що мусили двічі пересівати зернові. У Бессарабії 80% господарств, у яких загинули озимі, брали кредити в банках і сіяли ярі культури.  Однак, за оцінками аграріїв, близько третини урожаю загинуло, ще третина – поля з низьким рівнем урожайності.

Вчасне фінансування дійсно могло б допомогти. Принаймні, якщо говорити про статтю, яка стосувалася «якісного добору добрив», розповів Олексій Сергієнко, Art FieldS.

«У більшості компаній кукурудза займає 50% і більше площі у сівозміні. Аграрії України стали заручниками примх погоди. З урожаєм кукурудзи будуть ті аграрії, які реалізували комплексні заходи: посіяли гібриди з ФАО до 300 в ранні терміни, внесли калійні добрива, фосфорні при посіві в рядок і на насіння, цинк, магній, мідь, бор, марганець, зробили підживлення й міжрядне розпушування. Таким посівам вологи дісталося більше… Наша всім порада: економте кошти, вони вам знадобляться для інвестування у зрошування. Правда, скоро воду потрібно буде всім шукати або купувати за шалені гроші. Ну, це вже інше питання», — сказав експерт.

Читайте також: 

Виконано за допомогою Disqus