Фермер розповів про окупність автоматизації агробізнесу

9 вересня 2020 180 0
Фермер розповів про окупність автоматизації агробізнесу

В агрофірмі «Надбужанське-С» планують повністю автоматизувати всі процеси. Про це розповів засновник і директор підприємства Олег Сандуляк у матеріалі «Діджиталізація та автоматизація агробізнесу, як спосіб збільшити рентабельність» на Kurkul.com.

Як зазначив фермер, у господарстві користуються мобільним онлайн-додатком Farmi від компанії «Суффле Агро Україна».

«Там є цілий розділ погоди і навіть рекомендації щодо базових операцій. Інформація оновлюється регулярно: можна дізнатися прогноз погоди на 7 днів, а можна — навіть на кілька найближчих годин. Так ми розуміємо, чи можна проводити, наприклад, обприскування чи ні. Тобто додаток пише, які погодні умови, зокрема, температура, вітер, вологість повітря, є на конкретну хвилину», — розповів Олег Сандуляк.

Також у господарстві користуються розділом Farmi з індикаторами цін на основні культури на Чиказькій біржі та Euronext. Доступ до котирувань допомагає краще орієнтуватися на ринку та приймати рішення по договорах.

«Ми розуміємо, наскільки це зараз важливо і допоможе оптимізувати виробничий процес. Я вважаю, що в точному землеробстві та автоматизації бізнесу є величезний потенціал. Це основа бізнесу і ми в агрофірмі «Надбужанське-С» плануємо повністю автоматизувати всі процеси», — зазначив аграрій.

Сьогодні тут активно працюють над впровадженням діджитал-інновацій у бізнесі. За попередніми розрахунками, згідно зі словами Олега Сандуляка, впровадження таких технологій обійдеться близько $50-80 тис. Але фермер не виключає, що і дорожче.

«Вважаю, якщо все довести до повної автоматизації,  то в будь-якому випадку це буде скорочення якихось витрат, наприклад, на засоби захисту, пальне абощо. Щобільше вихідних даних по всіх виробничих процесах ми матимемо, тим більше і чіткіше ми розумітимемо: там треба щось додати, там зменшити, наприклад. Такий підхід допоможе фермеру зменшити витрати і збільшити прибутковість виробництва», — розповів аграрії.

Він також запевнив, що витрати на автоматизацію окупляться.

«Так, як кажуть, «задоволення»  не з дешевих, але я більш ніж певен: воно того варте. Принаймні на своєму досвіді розумію, наскільки автоматизована система спростить роботу як мою, так і моїх колег», — підсумував Олег Сандуляк.

Цей матеріал започатковує цикл публікацій у рамках нового проекту ІТ Фармінг, створеного у співпраці із компанією «Суффле Агро Україна».

Виконано за допомогою Disqus