AgroOnline удосконалює функції агроскаутингу

21 вересня 2020 113 0
AgroOnline удосконалює функції агроскаутингу
superagronom.com

Розробники сервісу AgroOnline додали до функції агрономічного скаутингу нові можливості — нині його застосовують не лише як «дороговказ» для агронома, а й для дрона. Про нові функції збору інформації з поля йдеться у блозі «Агроскаутинг: навіщо потрібні регламенти польових оглядів?» на SuperAgronom.com.

За словами розробників, агроскаутингу можна задавати певні точки, щоб він полетів у конкретну місцевість і зробив там фото та відео зйомку. Зібрані дані відразу стають доступними для аналізу. Також розвиток агроскаутингу рухається в напрямі розпізнавання бур’янів, хвороб та шкідників. Щоправда, ця функція має певні нюанси.

«Хотів би зазначити, що з бур’яном загалом усе зрозуміло і просто. А от виявлення за фотографією шкідника чи хвороби — це досить проблематично. Тому що лише за візуальним виглядом рослини конкретну причину проблеми визначити у більшості випадків складно. Наприклад, пожовтіння листків можуть спричинити різні фактори. Це може бути як хвороба, так і шкідник, а також дефіцит певних макро- чи мікроелементів. Тому автоматичне розпізнавання бур’янів — функція цілком можлива. Водночас автоматичне розпізнавання хвороби чи шкідника, на нашу думку, без додаткових досліджень (хоча б мобільної лабораторії, чи якихось більш вагомих досліджень), наразі неможливе», — зауважив Віктор Боровик, засновник та операційний директор компанії AgroOnline.

За його словами, наразі є досить багато програмних рішень, які пропонують лише агрономічний скаут. Це лише один із багатьох інструментів, які мають використовувати агрономи, керівники агрономічної служби, консультанти, директора та всі, хто працює і приймає головні рішення на агропідприємстві. Відповідно, постає питання синхронізації всіх даних в якусь одну єдину систему.

«Тому у нас в AgroOnline — це один із модулів, який дає змогу накопичувати інформацію, фіксувати стан посівів конкретно в полі, бачити, що агрономічна служба справді працює, а всі поля перебувають під пильним оком агрономів, тобто повз них нічого не проходить. Але при цьому ми бачимо, як має і як буде розвиватися агрономічний скаутинг далі. Тому вже зараз удосконалюємо наш продукт і маємо відповідні напрацювання», — додає операційний директор AgroOnline.

Читати також: В Україні розроблено новий механізм контролю переміщення врожаю з поля

Виконано за допомогою Disqus