Скорочення валового збору зерна не вплине на внутрішній ринок — думка

7 жовтня 2020 82 0
Скорочення валового збору зерна не вплине на внутрішній ринок
Kurkul.comСкорочення валового збору зерна не вплине на внутрішній ринок

Скорочення на 7-10 млн т валового збору зернових в Україні у 2020 році не є катастрофічним для внутрішнього ринку — голоду в країні не буде. Про це заявив заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Микола Пугачов, пише «Укрінформ».

«Менший збір зерна в Україні в цьому році на 7-10 млн т не є катастрофою для України. Звичайно, голоду в країні не буде. Проте той потенціал, який може забезпечувати сільське господарство, на жаль, не змогли реалізувати повністю», — зазначив Микола Пугачов.

Читайте також: В Україні зібрано 70% врожаю зернових та зернобобових

За його словами, в Україні можна говорити про два ринки: ринок безпосередньо сільськогосподарської продукції, де фермери та інші виробники передають свій товар на переробку чи трейдерам на реалізацію, а також про ринок готової продукції, яку реалізують у роздрібній торгівлі. І ціни на цих ринках взаємно залежать: у супермаркетах вони зростають невдовзі слідом за оптовим ринком.

«Що сприяє зменшенню цих цін? Імпорт продукції, який іде в Україну. І щодо цін у супермаркетах ми можемо говорити, що значною мірою це буде залежати від курсу нашої валюти до іноземних валют, оскільки імпорт у нас іде за світовими цінами. Ми не очікуємо стрімкого зростання цін до кінця 2020 року — відбуватиметься сезонне підвищення на 5-10%. І значною мірою воно буде забезпечуватися тим попитом, який є в Україні, та рівнем імпорту, який надійде за відповідною ціною», — підсумував Микола Пугачов.

Виконано за допомогою Disqus