В ЄС визнали еквівалентність насіння зернових культур з України

8 жовтня 2020 54 0
В ЄС визнали еквівалентність насіння зернових культур з України
Kurkul.com

7 жовтня 2020 року Європейський парламент проголосував за визнання в ЄС еквівалентності системи сертифікації та насіння, виробленого в Україні. Про це повідомляє «Насіннєва асоціація України» з посиланням на результати голосування, пише Superagronom.com.

Зазначається, що рішення було прийнято на пленарному засіданні Європарламенту, що проходило в Брюсселі та за дистанційної участі депутатів. За ухвалене рішення проголосував 491 євродепутат, 159 — проти, 47 — утрималися.

В Насіннєвій асоціації України зазначають, що це довгоочікуване рішення для всього українського насіннєвого сектору, яке відкриває шлях для експорту насіння зернових культур, насіння кукурудзи та сорго до ЄС.

Читати за темою: Дмитро Оцабрик: Ринок дистрибуції України прогнувся під великих виробників

«Ухваленим рішенням Європейський парламент вносить зміни до Рішення Ради ЄС 2003/17/ЄС від 16 грудня 2002 року щодо еквівалентності польових перевірок, проведених в третіх країнах щодо виробництва насіннєвих культур, та еквівалентності виробництва насіння в третіх країнах. Згідно з ним в ЄС буде оновлено перелік третіх країн, насіння з яких визнається еквівалентним до вимог ЄС (Додаток 1 Рішення Ради ЄС 2003/17/ЄС). Україну буде розміщено між Туреччиною та США», — йдеться в повідомленні.

Зазначається, що зміни наберуть чинності на двадцятий день після офіційної публікації.

За словами Сюзанни Григоренко, виконавчого директора «Насіннєвої асоціації України», це дійсно перемога України та українського насіннєвого сектору в ЄС.

«Майже 10 років тому насіннєві компанії, члени Насіннєвої асоціації України, визначили еквівалентність одним із стратегічних питань для галузі, у 2015 Україною було успішно пройдено важливий етап - аудит ЄС, який підтвердив базу для наших прагнень. І ось тепер маємо позитивний результат — рішення Європарламенту, яке ставить насіння з України на одну ланку з Європою і іншими країнами», — зауважила Сузанна Григоренко.

Раніше повідомлялося, що в ЄС підтримали визнання еквівалентності насіння зернових культур з України.

Виконано за допомогою Disqus