Як фермеру використати форс-мажорні обставини при невиконанні форвардів — поради експерта

26 жовтня 2020 56 0
Як фермеру використати форс-мажорні обставини при невиконанні форвардів — поради експерта
Kurkul.com

Звільнення від відповідальності за невиконання контракту найбільш ймовірно в разі наявності сертифікату ТПП про форс-мажорні обставини. Про це розповів Анатолій Косован, керуючий партнер юридичної фірми Kosovan Legal Group у матеріалі «Врожаю немає, а форвард є — як використати форс-мажорні обставини при невиконанні зобов'язань» на Kurkul.com.

Щоб отримати сертифікат необхідно звернутися в ТПП з заявою, до якої необхідно додати договір і документи, що підтверджують наявність зазначених обставин. Виробник може надати декілька документів. Головне, щоб такі документи були видані компетентним органом в рамках його повноважень.

Так, наприклад, доказами неврожаю можуть бути:

  • довідка обласного центру з гідрометеорології про причини загибелі врожаю;
  • акт районної комісії про обстеження ділянок сільськогосподарського призначення із зазначенням загальної площі загиблих посівів, а також копія розпорядження голови районної держадміністрації про створення комісії для визначення стану посівів.

Читати за темою: Форварди летять в трубу ― чи буде дефолт по контрактах?

Проте необхідно уважно вичитати всі положення договору про форс-мажор.

«Це пов'язано з тим, що договором може бути передбачено виключну кількість форс-мажорних обставин за договором, що не охоплюють, наприклад посуху. В такому випадку існує висока ймовірність того, що ТПП відмовить у видачі сертифіката», — пояснив Анатолій Косован.

За його словами, ще одним фактором, який може перешкоджати отриманню сертифіката є положення договору про те, який саме товар повинен бути поставлений.

«Якщо договір передбачає постачання власне вирощеної продукції, і постачальник може підтвердити, що необхідна культура постраждала на всіх полях, де була засіяна, ймовірність отримання сертифікату і звільнення судом від відповідальності досить велика. Однак, якщо в договорі відсутні такі умови або, як у багатьох трейдерів в типових контрактах, зазначено, що постачальник є виробником або першим посередником, далеко не факт, що ТПП видасть сертифікат», — пояснив експерт.

Це пов'язано з тим, що форс-мажором не можуть бути визнані:

  • збільшення курсу валют;
  • невиконання зобов'язань контрагентом боржника;
  • відсутність на ринку необхідних товарів;
  • відсутність у боржника грошових коштів.
Виконано за допомогою Disqus