Фахівець назвав основні причини стрімкого падіння врожайності

9 листопада 2020 142 0
Фахівець назвав основні причини стрімкого падіння врожайності

Керівник агроконсалтингової компанії Art FieldS Олексій Сергієнко розповів, чому наше сільське господарство, начебто вдосконалюючись і впроваджуючи новітні технології, досі не може досягти рівнів урожайності, яку отримують, наприклад, аграрії Євросоюзу.

Про це йдеться у матеріалі «Олексій Сергієнко: Посівна, сівозміна, аграрна наука — де допущені найбільші помилки?» на SuperAgronom.com.

«Порушені закони землеробства. Принцип сукупної дії факторів. Закон мінімуму. Закон сівозміни, плодозміни. Їх багато. Закони Вільямса, Реймерса, Лібіха. Агрономи знають, про що мова. Загалом порушено закони природи. Дохазяйнувалися, що навіть страшно робити якісь прогнози, адже в наступному році взагалі у державі може бути проблема із зерновим балансом…», — розповів аграрій.

Він зазначив, що тих, хто думає про проблему в цілому та про майбутні покоління — дуже мало.

«Я у своїй роботі намагаюсь це робити, знаю колег, що теж турбуються про збереження родючості ґрунтів. Але кардинально змінити ситуацію можна буде лише тоді, коли кожен, хто працює на землі, не забуватиме, що він не останній і ця земля ще годуватиме його нащадків», — додав Олексій Сергієнко.

Аграрій переконаний, щоб розв'язати проблему зі стрімким падінням врожайності можна і без величезних фінансових затрат та в досить короткі терміни.

«Насправді все просто: правильна сівозміна, збалансоване внесення фосфору, азоту, калію. І — органічні добрива», — резюмував Олексій Сергієнко.

Читайте також: Віталій Кірієнко: Бачимо доцільність глобального переходу на рідкі добрива

 

Виконано за допомогою Disqus