Україну чекає імпорт зерна, якщо не обмежувати його експорт — думка

18 листопада 2020 2449 0
Україну чекає імпорт зерна, якщо не обмежувати його експорт — думка

Державі потрібно обмежити вивіз українського зерна. Оскільки це призведе до того, що Україна буде змушена імпортувати пшеницю та кукурудзу. Таку думку висловив Ігор Антонів, керівник приватного підприємства «Наша курочка» у матеріалі «Чому дорожчають корми і що з цим робити?» на Kurkul.com.

«Зерно і корми здорожчали одночасно зі жнивами, десь із кінця серпня. Ми їх виготовляємо самі, але сировину закуповуємо. От уявіть тільки: пшениця була по 4-4,5 грн за 1 кг, а зараз — уже 6-7! Ще підніметься на гривню за кілограм точно, грубо кажучи. Соєва макуха була по 11 грн за 1 кг, стала  — 14 грн! По кукурудзі ще ситуація не до кінця зрозуміла. Ціна підросла, але багато фермерів ще не зібрали урожай і складно говорити», — розповів фермер.

Він зазначив, що ціна на готову продукцію не росте, а от на кормову базу — дуже підскочила.

«Ми наперед нічого не можемо купити, бо ніхто не продає. Фермери чекають ще вищих цін. Вони зараз продали зерна рівно стільки, скільки їм потрібно, щоб покрити ключові витрати в цьому сезоні. А решту тримають і мають надію, що сировина ще підросте. Мені кажуть: «Який сенс мені продавати зараз по 6 грн/кг, якщо взимку ціна вже буде по 7 грн/кг?», — розповів Ігор Антонів.

Читати за темою: Птахівництво в Україні може стати збитковим — заява

Він додав, що курятина рости в ціні не буде, бо ціну тримає ринок світу, зокрема, найбільші гравці-виробники курятини Бразилія та Іран.

«Наша курятина, в основному, іде на експорт. А експорт тримає ціну. І ніхто нам, українським виробникам, ніде не дасть більшу ціну. Тож поки на світовому ринку ціни не піднімуться, ми будемо «грати» за їхніми правилами і продавати за їхніми цінами. Я буду вимушений припиняти посадки, не буду садити курку, бо це не буде вигідно. Доведеться звільняти людей і закривати виробництво. Годувати птицю в «нуль» чи в «мінус»?  А який сенс тоді з такого бізнесу?», — додав аграрій.

За його словами, державі є сенс втручатися в цю ситуацію, щоб експортери не вивезли всю пшеницю та кукурудзу за кордон. Бо цілком може бути, що потім Україна закуповуватиме зерно з того ж таки Китаю за незрозумілими цінами. Тож зараз основне — щоб обмежили вивіз українського зерна.

Виконано за допомогою Disqus