Швидкість сівби не впливає на врожайність соняшнику — думка

26 листопада 2020 146 0
Швидкість сівби не впливає на врожайність соняшнику — думка
Kurkul.com

На Digital Field Day, що пройшов на демо-полігоні Digital Field, провели експеримент із впливу швидкості сівби соняшнику на врожайність. Про це йдеться у матеріалі «Як отримати додатково 350 $/га — результати дослідів на полігоні аграрних інновацій Digital Field» на SuperAgronom.com.

За словами Бориса Онищенка, продакт-спеціаліста із ґрунтообробної техніки Massey Ferguson корпорації AGCO, на полігоні було випробувано якість сівби залежно від швидкості сівалки Massey Ferguson 9108 VE — одна ділянка була висіяна зі швидкістю 8 км/год, друга — 12 км/год.

За словами пана Бориса, після збирання соняшнику було отримано досить цікаві дані. Наприклад, стосовно швидкості з’ясувалося, що вона особливо не вплинула на результат, тож із сівалкою Massey Ferguson 9108VE можна спокійно сіяти на швидкості як 8, так і 12 км/год.

Натомість у разі низької синагуляції можна втратити в урожайності близько 0,2 т/га. Щодо глибини посіву, то експерименти показали: найкраще в цьому регіоні сіяти соняшник на глибину 5 см. А вибір притискного зусилля краще віддати автоматиці — ділянка з автоматичним притискним зусиллям показала найкращий результат. А от недовантажена секція дає найбільшу втрату врожаю.

«Зібравши дані, проаналізувавши їх, ми визначили економічну ефективність застосування сівалки Massey Ferguson 9108 VE. Тобто скільки ми виграємо, якщо купимо нову сівалку MF 9108VE на господарство й отримаємо підвищення врожайності приблизно на 0,4 т/га. Якщо врахувати, що така 8-рядна сівалка висіває соняшнику від 560 га за сезон, то за рік вона себе повністю окуповує», — зазначив Борис Онищенко.

Читайте також: Поле-блогер тестує безпілотне внесення препаратів

Виконано за допомогою Disqus