Планування роботи є однією з найважливіших операцій в агровиробництві — думка

28 листопада 2020 40 0
Планування роботи є однією з найважливіших операцій в агровиробництві — думка

Сучасний агроринок пропонує багато цифрових рішень, за допомогою яких фермери можуть навчитися правильно планувати свою роботу, справлятися з неочікуваними завданнями та уникати серйозних проблем. Про це розповів Віктор Боровик, експерт, засновник та операційний директор AgroOnline у матеріалі «Ціна помилки в агробізнесі: як правильно планувати з AgroOnline» на Kurkul.com.

За його словами, кожне сучасне господарство обирає зручний для себе тип і період планування, щоб чітко розуміти, що робити найближчим часом, у наступному сезоні чи роках. Планування є однією з найважливіших операцій в агровиробництві і має декілька різних рівнів. 

Однак навіть при наявності чіткого плану дій, технологічних карт, розкладу закупівель витратних матеріалів можуть виникати ті самі непередбачувані обставини. Вони змушують людей, які приймають рішення, діяти швидко, але саме тут зростає ризик тієї помилки, що може дорого обійтися фермерові.

«У полі  дуже часто виникають моменти, коли потрібно коригувати якісь плани. Наприклад, проводити додаткову гербіцидну чи фунгіцидну обробку, підживляти культури, пересівати чи не пересівати поля. Кожен такий момент завжди тягне за собою додаткові витрати — на препарати, добрива, посівний матеріал, пальне, оплату роботи тощо», — каже Віктор Боровик.

Читати за темою: Аграріям стали доступні дашборди для швидкого і зручного моніторингу зембанку

Теоретично від помилки не застрахований ніхто і, на переконання експерта, її «масштаб» залежить індивідуально від самої людини. Але планування та використання FMS-систем (система фліт-менеджменту, fleet management systems) дозволяє суттєво знизити людський фактор у виробничих процесах.

«Усі люди можуть щось забувати чи помилятися. А коли інформація про всі процеси вже в системі, в програмному комплексі, то стає простіше приймати правильні й безпечні рішення», — додав фахівець.

Виконано за допомогою Disqus