В Україні необхідна ідентифікація всієї тваринницької продукції — Травецький

4 грудня 2020 530 0
В Україні необхідна ідентифікація всієї тваринницької продукції — Травецький
pixabay.com

В Україні необхідно законодавчо закріпити ідентифікацію всієї тваринницької продукції, а не лише молочної. Таку думку висловив Михайло Травецький, директор департаменту розвитку тваринництва Всеукраїнського Конгресу Фермерів, інформує пресслужба ВКФ.

Фахівець наголошує, що законопроєкт №3516 про харчові продукти, які імітують молоко є дуже важливим, але ще важливіше його дотримання.

«Тепер, відповідно до законопроєкту, потрібно створити мережу лабораторій, які будуть контролювати якість і справжність продукції. Держконтроль муситиме займатись цією справою. До того ж складність реалізації пунктів закону в тому, що таких лабораторій буде не так багато», — відзначив він.

На думку Михайла Травецького, законопроєкт №3516 має виправити ситуацію, коли фальсифіковане молоко, розведене пальмовою олією, збувають ще на пунктах прийому. Подекуди навіть молокозаводи не можуть виявити рослинний елемент в сировині. 

«Все біле вже не будемо називати молоком. Кінцевий споживач має розуміти, що він купує, їсть і п’є. Аналогічно слід розв'язати питання з м’ясом. В ЄС вже запроваджують законодавчу ініціативу, щоб м’ясом називалось лише справжнє м’ясо. Все, що пафосно маркетологи називають «вегетаріанським м’ясом»  — називатиметься по-іншому. В Україні також потрібна ідентифікація тваринницької продукції», — підсумував експерт.

Раніше повідомлялося, що аграрний комітет Верховної Ради підтримав законопроєкт 3516 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо харчових продуктів, що імітують молоко та молочні продукти», суть якого полягає в тому, що у виробництві молочних продуктів заборонено використовувати білки та жири немолочного походження. За порушення штрафні санкції будуть накладатися виробнику та реалізатору продукції.

Виконано за допомогою Disqus