Оцінка земельної ділянки при купівлі потребує комплексного підходу — експерт

5 січня 2021 402 0
Оцінка земельної ділянки при купівлі потребує комплексного підходу — експерт
Kurkul.com

Андрій Дем'янович, засновник сервісу Feodal.Оnline, пояснив на що потрібно звернути увагу при купівлі земельної ділянки та як відбувається її оцінка, якщо пропозиція про продаж була знайдена не за допомогою онлайн-сервісів. Про це йдеться у матеріалі «Як продати або купити землю — покрокова інструкція для фермера» на Kurkul.com.

Він зазначив, що для початку земельну ділянку необхідно знайти на Публічній кадастровій карті, а якщо вона не має кадастрового номера — відправити продавця до проєктної організації для його присвоєння. 

«Не раджу навіть говорити з продавцями про купівлю земельної ділянки без кадастрового номера. Планувати купівлю доцільно лише в тому випадку, коли є можливість ідентифікувати та перевірити землю, адже можна натрапити на шахраїв та втратити чималі гроші», — наголосив засновник сервісу Feodal.Оnline.

Також він зазначив, що навіть у випадку наявності оголошення про продаж земельної ділянки з кадастровим номером та реєстрацією в Державному реєстрі речових прав нерухомого майна фермеру необхідно також перевірити чи не перебуває вона в оренді або в обробці, оглянути рельєф і тільки після цього оцінювати її в грошовому еквіваленті та розмовляти з власником.

Крім того, за словами Андрія Дем’яновича, доцільно буде паралельно перевірити оголошену продавцем інформацію щодо ділянки в Державному земельному кадастрі та Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

«Так ви можете зрозуміти: наявна чи відсутня оголошена інформація і зробити відповідний висновок. Важливо, щоб земельна ділянка або не перебувала в оренді, або щоб ви чітко розуміли умови орендної плати», — додав експерт.

Читати за темою:

Фермери можуть втратити до 50% орендованої землі через невчасне поновлення договорів — фахівець

В Мін’юсті розповіли, що загрожує власникам землі зі старими державними актами на землю

Виконано за допомогою Disqus