Мінагропрод надасть особливий статус зрошуваним землям та збільшить мінімальний термін їх оренди

6 січня 2016 71 0
Відновлення систем зрошування на півдні України дозволить стабільно отримувати високі врожаї
www.daisyfarms.comВідновлення систем зрошування на півдні України дозволить стабільно отримувати високі врожаї

Мінагропрод готовий виступити надійним гарантом об’єднання іригаційних систем, які належать державі, встановити прозорі і зрозумілі тарифи та залучати фінансування під їх реконструкцію і оновлення. Про це у своєму блозі на LB.ua повідомив міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко.

«Я також вважаю, що слід заборонити приватизацію магістральних і комунальних каналів, адже продавати майбутнє продовольчої безпеки не можна», — написав він.

Наступні проблеми, на вирішенні яких наполягає Мінагропрод, це:

  • на законодавчому рівні зрошувальним землям необхідно надати особливий статус, де врахувати особисту відповідальність власників і орендарів зрошувальних земель за їх використання не за цільовим призначення – не тільки як земель сільськогосподарського призначення, а саме, як зрошуваних. Це дасть змогу потужним землекористувачам консолідувати зрошувані землі до технологічних масивів на умовах оренди.

  • враховуючи тривалі терміни окупності коштів вкладених у відновлення зрошувальних мереж та придбання дощувальної техніки, термін оренди таких земель має бути не менше 10-15 років.

  • важливо відокремити магістральні та розподільчі канали, відійти від територіального принципу управління розподільчими каналами, змінити взаємодію водокористувачів з водогосподарськими організаціями. Обов’язково повинні впроваджуватися виключно договірні відносини.

«Відновлення систем зрошування на півдні України дозволить стабільно отримувати високі урожаї сільськогосподарських культур, фруктів та овочів високої вартості у безпосередній близькості до експортних портів», — пише міністр.

Як повідомлялося раніше, у 2016 році у відновлення систем зрошення Мінагропрод очікує залучити до $1 млрд інвестицій.

Виконано за допомогою Disqus