Названо області з найвищим на найнижчим рівнями зволоження ґрунту

5 лютого 2021 1034 0
Названо області з найвищим на найнижчим рівнями зволоження ґрунту
Kurkul.com

За температурним режимом січень 20121 р. був прохолоднішим за аналогічний період 2020 р., але теплішим від січня 2019 р. Цьогорічні показники середньомісячної температури повітря перевищили багаторічні норми на всій території України на +5…+6 °C. Про це свідчать дані аналітики сервісу агропогоди Метео Фарм.

Середньомісячна температура повітря на Сході, Півночі, Заході перебувала у межах 0…-1 °C, у центральних областях -1…+1 °C. На Півдні середньомісячна температура досягла відмітки +1…+2 °C, в Херсонській області +3 °C.

Мінімально температури опускалися на Сході, в Сумській, Чернігівській, Полтавській та Дніпровській областях. Найбільші морози панували у другій декаді січня. Максимально температура підіймалась до +14…+15 °C у третій декаді січня в Івано-Франківській, Львівській, Закарпатській, Чернівецькій, Одеській та Херсонській областях.

«Упродовж січня випала значна кількість опадів, яка майже рівномірно розподілилась по всій території країни. У зв’язку з температурними коливаннями жителі України мали змогу побачити, сніг, дощ, суміш снігу з дощем, ожеледь, а також ожеледицю на дорогах.  Негода з рвучким вітром знеструмила сотні населених пунктів, додала роботу комунальним службам», — розповіли в Метео Фарм.

Найбільша кількість опадів спостерігалась протягом другої та третьої декади. Та кількість опадів, яка випала майже на всій території України подолала межу багаторічної норми, в деяких областях навіть вдвічі перевищила норму. Циклони найбільше концентрувалися над східними, південними, центральними областями. Рекордсменом стала Закарпатська область, тут випала найбільша кількість опадів. В Київській, Івано-Франківській, Хмельницькій, Чернівецькій та Вінницькій областях кількість опадів не досягла багаторічної норми. Січень 2021 р. перевищив за кількістю опадів аналогічний період 2020 р., але поступився показникам 2019 р.

Середньомісячна температура ґрунту в східних та північних областях коливалась від 0 до +1 °C, на Заході та Центрі +1…+2 °C. В південних областях +2…+3 °C. Середньомісячна температура ґрунту за січень 2021 р. була майже ідентичною з показниками 2020 р., але на декілька градусів була теплішою від температури за аналогічний період 2019 р.

Рівень зволоження ґрунту мав тенденцію росту у порівнянні з попереднім місяцем. Найвищий рівень зволоження 29%-31% в Чернігівській, Луганській, Харківській, Волинській, Львівській, Рівненській, Закарпатській областях. В Житомирській, Київській, Донецькій, Тернопільській, Хмельницькій, Вінницькій, Полтавській та Черкаській областях рівень зволоження дорівнює 26%-28%. Найнижчий рівень вологості ґрунту 23%-25% на Півдні, в Івано-Франківській, Чернівецькій, Дніпровській та Кіровоградській областях.

Цьогорічні показники зволоження ґрунту майже на всій території перевищили значення за аналогічний період 2020 р., за винятком Івано-Франківської та Чернівецької областей. Одночасно показники 2019 р. у кожній області перевищили значення вологості ґрунту за 2021 р.

Атмосферний тиск знаходився в межах 757-762 мм рт.ст.

Виконано за допомогою Disqus