В Україні знизився рівень зволоження ґрунту — погодна аналітика

7 квітня 2021 105 0
В Україні знизився рівень зволоження ґрунту — погодна аналітика
Kurkul.com

Березень за температурним режимом був прохолоднішим на +2…+3 °C за аналогічний період 2019 р., і на +3…+5 °C поступився показникам 2020 р. Повідомляють аналітики Метео Фарм.

Але березень попри невисокі температури все ж таки мав перевищення середньомісячної температури повітря від багаторічних норм на всій території України на +2…+3 °C.

Середньомісячна температура повітря на Півночі, Сході та Центрі перебувала у межах +2…+3 °C, у західних областях +3 °C. На Півдні та в Закарпатській області  середньомісячна температура досягла відмітки +4°C.

Максимально температура підіймалась до +20 °C у Волинській та Рівненській областях. Також високими температурними показниками до +19 °C відзначилась Житомирська, Львівська, Закарпатська області.

Максимально температура повітря підіймалась наприкінці березня 28 та 31 березня. Третя декада виявилася найтеплішим періодом протягом усього місяця.

Мінімально температура опускалась до -9…-10 °C на Сході. Мінімальні температури в переважній більшості областей зафіксовано 7 та 12 березня.

Упродовж березня випала значна кількість опадів, яка майже у кожній області перевищила норми за багаторічний період. Лише у Київській, Сумській, Харківській та Полтавській областях не було подолано багаторічні норми. Найбільша кількість опадів сконцентрувалася в Івано-Франківській області.

Західна частина країни, а також Донецька та Луганська області потрапили під сильний циклон, тут випала найбільша кількість опадів. Найменша кількість опадів випала в Київській, Сумській, Чернігівській та Полтавській областях. Кількість опадів за березень 2021 р. перевищила показники за аналогічний період 2019-2020 рр.

Середньомісячна температура ґрунту в східних областях знаходилась на відмітці +3 °C, на Півночі, Заході та Центральній частині країни +3…+4 °C. В південних областях +4…+5 °C. Середньомісячна температура ґрунту за березень 2021 р. на декілька градусів була прохолоднішою від температури за аналогічний період 2019-2020 рр. Мінімально температура ґрунту опускалась до -6…-7 °C на Сході та в Сумській області. На решті території мінімальні температури знаходилась в межах -1…-5 °C.

Рівень зволоження ґрунту мав тенденцію до зниження у порівнянні з попереднім місяцем. Найвищий рівень зволоження 30% зафіксовано в Київській, Сумській, Чернігівській, Рівненській та Черкаській областях. В східних, західних та центральних областях рівень зволоження дорівнює 27%-29%.

Занизький рівень 24%-26% відмічається в Чернівецькій, Запорізькій, Миколаївській та Одеській областях. Найнижчий рівень вологості знаходиться в Херсонській області та дорівнює 23%. Попри тенденцію до зниження даного показника цьогорічне зволоження ґрунту на всій території перевищили значення за 2019-2020 рр.    

Березень виявився досить хмарним та дощовим. Хмарність домінувала над сонячними годинами на всій території країни. Винятком стала лише Закарпатська область, лише  в цій області сонячні та хмарні години досягли рівноваги. Даний період виявився більш хмарним у порівнянні з аналогічним 2019-2020 рр.

Атмосферний тиск знаходився в межах 762-764 мм рт.ст.

Виконано за допомогою Disqus