Зниження ПДВ на молочну сировину призведе до здорожчання молокопродуктів — думка

17 лютого 2021 59 0
Зниження ПДВ на молочну сировину призведе до здорожчання молокопродуктів — думка
pixabay.com

Однократне зниження ставки ПДВ при оподаткуванні операцій із поставки молока сільгосппідприємствами може призвести до здорожчання молокопродуктів. Про це Kurkul.com повідомив Леонід Тулуш, завідувач відділу фінансово-кредитної та податкової політики Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» к.е.н.

«Для того, щоб рішення про зміну ставки ПДВ було економічно нейтральним для економічних суб’єктів — згідно з заявами розробників даної законодавчої ініціативи — необхідно, щоб закупівельна ціна молока без врахування ПДВ залишилась незмінною», — зазначив він.

Леонід Тулуш пояснив, якщо до реалізації ініціативи молоко закуповувалось за ціною 12,6 грн, у т.ч. ПДВ — 2,10 грн, чиста ціна — 10,5 грн, то після запровадження змін закупівельна ціна з ПДВ повинна знизитись на частку ПДВ, а саме: на 5% — до 11,97 грн, у т. ч. ПДВ — 1,47 грн, чиста ціна — 10,5 грн.

За його словами, якщо цього не відбудеться, то зміна ставки ПДВ негативно вплине на молокопереробні підприємства та кінцевих споживачів.

Читати за темою: Ціни на молоко стабільні вже 2 місяці поспіль — АВМ

При цьому слід брати до уваги наявні тренди, що сформувалися у сфері виробництва та переробки молока в Україні в останні роки, наголосив науковець.

«З огляду на наявні проблеми із наповненням переробних потужностей якісною молочною сировиною, після зниження ставки ПДВ на операції з постачання молока закупівельна ціна на молоко з урахуванням ПДВ, швидше за все, не буде суттєво відрізнятись від її рівня, встановленого на момент запровадження відповідної законодавчої ініціативи», — спрогнозував Леонід Тулуш.

Відповідно, закупівельна ціна молока без врахування ПДВ зросте, що поставить переробні підприємства перед вибором — або залишати реалізаційні ціни без змін і поступатись рентабельністю, або підвищувати ціни реалізації молокопродуктів, щоб зберегти базову рентабельність. Останнє є цілком логічним — а відповідно, іншого виходу, ніж зростання цін на молокопродукти для споживачів, буде складно віднайти.

Читати за темою: Українське молоко може стати лідером на світовому ринку

«Отже, законодавче рішення щодо включення молочної сировини до переліку сільгосппродукції, на поставки якої буде однократно знижено ставку ПДВ, з урахуванням стану ринку молока в Україні, може призвести до зростання споживчих цін на молокопродукти», — вважає науковець.

Леонід Тулуш підсумував, що за можливі прорахунки із формуванням переліку сільгосппродукції при запровадженні відповідної законодавчої новації у сфері оподаткування, направленої на боротьбу із податковими маніпуляціями, доведеться «платити» кінцевому споживачу із власної кишені. За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, лише по молокопродуктах обсяг додаткових витрат споживачів може сягнути 5 млрд грн.

Виконано за допомогою Disqus