Орбітальні теплиці використають для запобігання продовольчої кризи

20 лютого 2021 101 0
Орбітальні теплиці використають для запобігання продовольчої кризи
pixabay.com

Компанія комерційних космічних послуг Nanoracks планує використовувати орбітальні теплиці для створення надміцних культур, які процвітатимуть у найсуворіших умовах на Землі та допоможуть запобігти назріваючій продовольчій кризі, спричиненій зміною клімату. Про це йдеться на Space.com.

За словами генерального директора і співзасновника компанії Джеффрі Манбера, ця робота спирається на десятиліття досліджень, які показують, що нові мутації в ДНК рослин можуть виникнути в суворому космічному середовищі, що надалі може призвести до створення нових сортів, здатних процвітати навіть в складних умовах на Землі.

«Ці рослини еволюціонують у космосі або через зміни на генетичному рівні, або через вплив радіації, відсутність сили тяжіння чи поєднання всіх цих факторів», — зазначив він. 

Читати також: Фахівці розповіли, як отримати щедрий урожай кукурудзи в агросезоні

Фахівець розповів, що на відновлюваних супутниках, пілотованих космічних місіях та висотних платформах у компанії розробили сорти різних культур, включаючи овочі, пшеницю, кукурудзу та сою. Завдяки мутаціям ДНК, що відбуваються в космосі, а також подальшому відборі та розведенні, створили сорти, які мають вищі врожаї, кращі харчові профілі та стійкість до хвороб, а також потребують менше води або переносять вищі температури.

«Хоча дослідники з усього світу шукають шляхи вирощування їжі в космосі для астронавтів на Місяці та Марсі, дослідницький проєкт компанії є досить унікальним, оскільки спрямований на використання космосу на благо людей на Землі», — зауважили в Nanoracks.

Виконано за допомогою Disqus