Аграрій розповів, чому перестав сіяти соняшник

18 лютого 2021 6391 0
Аграрій розповів, чому перестав сіяти соняшник
Kurkul.com

На ПП «Климчук», що в с. Іванківці Бердичівського р-ну Житомирської обл. не сіють соняшник, адже він забирає з ґрунту всю вологу, після чого урожай навряд чи буде. На підприємстві зупинились на оптимальній сівозміні. Про це йдеться у матеріалі «Микола Климчук: Ми виключили соняшник із сівозміни підприємства» на Kurkul.com.

Зокрема головний агроном агропідприємства Іван Дмитришин розповів, що на початку роботи сіяли ячмінь, пшеницю, ріпак та цукрові буряки. Проте, через те, що ринок диктує свої умови, виключили їх із сівозміни та перейшли на кукурудзу й сою.

«Наразі сівозміна підприємства виглядає так: сіється ярий ріпак, після нього — озима пшениця, далі — частина іде під сою, частина — під кукурудзу, а потім кукурудза та соя, як монокультури.
Я завжди кажу, що рахувати треба не ті гроші, що за рік отримав, а хоча б на 2-3 роки вперед. Тобто обрати правильного попередника — це як знайти золоту середину, щоб і для землі добре було, і для прибутку», — зазначив він.

За словами Івана Дмитришина, урожайність кукурудзи вже 3 роки поспіль складає 14-15 т/га, що є  рентабельною культурою. Сою збирають на рівні 3 т/га. Оскільки протягом 6 років займаються іноземними сортами пшениці, то урожайність отримують приблизно 8 т/га.

Читати за темою: Фахівці розповіли, як отримати щедрий урожай кукурудзи в агросезоні

Виконано за допомогою Disqus