В Індії винайшли сорти рису стійкі до гербіцидів

1 жовтня 2021 54 0
Поле рису
DepositphotosПоле рису

Індійський сільськогосподарський науково-дослідний інститут (IARI) вперше у світі розробив спеціалізовані сорти рису-басматі при висаджуванні яких потрібно значно менше води. Також розроблені сорти стійкий до гербіцидів. Повідомляє dailyhunt.in.

«Нові сорти Pusa Basmata 1979 та Pusa Basmati 1985 містять мутований ген, який відштовхує гербіциди та інші зовнішні забрудники. Відповідно це позбавляє фермерів необхідності вирощувати розсаду, а потім, коли рослина зміцніє, здійснювати пересадку на поле», — розповіли селекціонери.

Вирощування рису є надзвичайно водомірним та трудомістким. Культуру висаджують в поле за умови стоячої води. Після перших трьох тижнів після пересадки рис поливають майже щодня, щоб підтримувати глибину води 4-5 см. Надалі фермери також підтримують відповідний рівень вологи.

«Виведені сорти не потребують такої кількості води, тому нема потреби в розсадниках, калюжах та затопленні полів. Тепер культуру можна буде сіяти на такі ж поля, як, наприклад пшеницю», — повідомив директор IARI.

Фермери в Пенджабі та Харяні вже розпочали посів нового рису у відповідь на дефіцит робочої сили та виснаження водойм. В цьому році засіяно 45 га експериментальних площ.

Читайте також: У Франції заявили про найбільшу агрономічну кризу століття через неврожай винограду

Виконано за допомогою Disqus