Стало відомо, скільки Україна може заробити на вівчарстві

23 лютого 2021 1123 0
Стало відомо, скільки Україна може заробити на вівчарстві

На землях, які пустують та не приносять користі державі, лише витягують на себе ресурси й кошти, можна розводити овець. Про це розповів голова ГО «Асоціації вівчарів» Василь Стефурак у матеріалі «Вівчарство може дати 4 річні бюджети України» на Kurkul.com.

«На цих землях можна запустити овець. Якщо врахувати, що на одну вівцю треба десять сотих, у нас орієнтовно 16 млн га вільної землі — це 160 млн голів згрубша. Навіть якщо вдвічі зменшити площу цих земель — це до 100 млн голів овець можна сміливо тримати в Україні. Далі арифметика проста — це 3 млн прямих робочих місць і, нехай, 7 млн непрямих. Згідно із дослідженням Світового банку, 9 непрямих робочих місць припадає на одне пряме у тваринництві. Нехай візьмемо менше, все одно матимемо до 10 млн робочих місць», — розповів Василь Стефурак. 

За його словами, якщо рахувати у грошах, хороша вівцематка за рік дає $200, тож можна мати $20 млрд річного доходу. У нас бюджет усього $40 млрд.

Читайте також: Вирощування перепілок набирає популярності через стійкість до хвороб — думка

Як розповів Василь Стефурак, попит на баранину у світі закритий орієнтовно на 40%. Понад 2,5 млрд лише мусульман, а баранину також їдять китайці.

«Зараз у нас основний споживач це мусульманські країни і Китай. Казахстан торік недовантажив у Катар понад 100 тис. голів — там посуха. Грузія на 4 роки вперед своїх баранів продала вже, усе викуплено. В Австралії серйозна проблема — вигоріли в пожежах пасовиська і доки та пустеля відновиться, пройде купа часу. А ринок є ринок, як би це не звучало цинічно, він не чекатиме, поки Австралія відновиться. Так що інтерес країн арабського світу до нас цілком зрозумілий сьогодні. Ми маємо просто величезний потенціал», — розповів аграрій.

На його думку, для того, щоб його розкрити, треба налагодити всі процеси, вирахувати скільки вільної землі Україна може використати, де цих овець тримати, чим годувати, куди збувати тощо.

«Хочу наголосити, що в нас приклади є в Україні, коли люди мільйони вкладали у ферми, а потім казали, що вівчарство невигідне. Треба нарешті зрозуміти, що в сучасному світі, навіть вівчарство — це високотехнологічна галузь. Без грамотного консалтингу, сучасних технологій та грамотно налагодженої ветеринарної служби нічого не вийде», — підсумував Василь Стефурак.

Виконано за допомогою Disqus