Трубу Медведчука передали НАК Нафтогаз України

23 лютого 2021 124 0
Трубу Медведчука передали НАК Нафтогаз України

Нафтопродуктопровід «ПрикарпатЗахідтранс» націоналізували, інформує Kurkul.com посилаючись на Moroz.Live.

Згідно з інформацією, НАК «Нафтогаз України» як єдиний акціонер АТ «Укртранснафти» надала товариству дозвіл на прийняття нафтопродуктопроводу «Самара - Західний напрямок» на тимчасове зберігання без права користування. Про це йдеться у рішенні акціонера, опублікованому на сайті Укртранснафти.

У документі йдеться про те, що Нафтогаз надає «Укртранснафті» згоду на прийняття на тимчасове відповідальне зберігання без права користування арештованого майна афілійованої з Віктором Медведчуком «Прикарпатзахідтранс». Умова для прийняття - компенсація витрати Укртранснафті за рахунок держави.

Йдеться про частину нафтопродуктопроводу «Самара - Західний напрямок». Витрати на утримання майна у Нафтогазі оцінили обсягом у 200 мільйонів гривень. Під час внесення змін до фінплану товариства ці витрати також врахують.

Нагадаємо, Рада нацбезпеки України (РНБО) під час наради 19 лютого 2020 року доручила повернути у державну власність частину нафтопродуктопроводу «Самара – Західний напрямок». Однак подальше розслідування може спричинити зупинку поставки дизпалива трубопроводом, а також його подорожчання для українських споживачів.

Як зазначається у матеріалі «Труба Медведчука — що буде з цінами на дизпаливо після націоналізації трубопроводу «Самара – Західний напрямок» на Kurkul.com, ТОВ «Прикарпатзахідтранс» (ПКЗТ) експлуатує українську ділянку нафтопродуктопроводу «Самара – Західний напрямок» протяжністю 1,433 км, який був побудований у радянські часи для прокачування дизеля з Росії в Білорусь, Україну та Європу. Проєктна потужність магістралі складає 3,5 млн т на рік.

Після розпаду СРСР, нафтопродуктопровід потрапив у власність російської Транснафти. У 2011 р. суд визнав за Україною право власності ділянки нафтопродуктопроводу.

Але у 2015 р. люди з оточення Віктора Медведчука через підставних осіб викупили у росіян акції ПКЗТ і через суд скасували передачу Україні нафтопродуктопроводу. 

Цікавим фактом є те, що засновником «Прикарпатзахідтранс» є швейцарська компанія «Інтернешнл Трейдінг Партнерс АГ», кінцевим власником якої є громадянин Німеччини Анатолій Шефер. А з 2019 р. трубопровід на 51% належить білоруському олігарху Миколі Вороб’ю.

Пізніше було встановлено, що експерт свідомо виклала висновки в інтересах приватного суб’єкта господарювання. Таким чином ТОВ «Прикарпатзахідтранс» на підставі судового рішення, що базувалося на свідомо неправдивому висновку експерта, безпідставно отримало у власність частину магістрального нафтопродуктопроводу «Самара – Західний напрямок», яка має важливе народногосподарське та оборонне значення.

Читайте також: В Україні подорожчає дизпальне через перекриття трубопроводу Самара-Західний напрямок

Виконано за допомогою Disqus