Фахівці оцінили стан озимих як задовільний та добрий

1 березня 2021 109 0
Фахівці оцінили стан озимих як задовільний та добрий
Kurkul.com

Наразі рослини озимих зернових культур знаходяться в стані зимового спокою, загрозливих явищ для перезимівлі їх на території України не спостерігається. Про це свідчать дані аналітичної довідки агрометеорологічних умов і стану посівів сільгоспкультур НААН.

Разом з тим, за спостереженнями Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН замерзлий ґрунт нівелює негативний вплив високого снігового покриву. Інтенсивне танення верхнього шару снігу за денних температур 5-9 °С тепла зумовило утворення сніжної кірки товщиною до 10 мм.

«Вона знаходиться всередині снігового покриву: рослини покриває сніг висотою 5‒6 см, вище — снігова кірка і знову сніг висотою до 15 см крупнозернистої структури. Поки що загроз для озимих зернових немає, однак при подальшому насиченні водою від танення снігу та поверненні морозів може утворитися льодова кірка», — зазначили у НААН.

Читати також: Перед посівною фермерам рекомендують перевірити насіння на схожість

Відзначається, що в кінці другої-початку третьої декади лютого переважала аномально холодна, з небезпечними метеорологічними явищами (туманом, сильним вітром, хуртовиною, ожеледицею, ожеледицею та заметами на дорогах) погода. Лише в останні дні стався різкий перепад температурного режиму з амплітудою коливання в 25 °С.

«У період, коли температура поверхні ґрунту і на поверхні снігу була до 15-23 ° С морозу, озимі культури в цей час були захищені сніговим покривом від 10 до 25 см, тільки в південних областях його висота була недостатньою для захисту рослин від сильних морозів. Однак, зниження мінімальної температури повітря було короткочасним, тому мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння озимих культур в холодні ночі нижче 10 °С морозу не опускалася і була вище критичної температури вимерзання», — зауважили в НААН.

Читати за темою: Різкі зміни погоди можуть призвести до випадання посівів — фермер

За результатами аналізів відібраних монолітів від 22 лютого вченими Інституту сільського господарства Північного Сходу НААН встановлено, що рослини озимих культур мають хороші регенераційні здатності при їх відрощування. Ступінь перезимівлі рослин оптимальних строків сівби в середньому по сортах складає 98-99% рослин і 97,2% стебел. Нині стан рослин озимих оцінюється як задовільний та добрий.

Згідно з повідомленням, фітосанітарний стан посівів озимих зернових культур переважно добрий, однак, на листових пластинках нижнього ярусу ячменю озимого спостерігається розвиток септоріозу та гельмінтоспоріозу. Поширеність мишоподібних гризунів в умовах цього року незначна.

Раніше повідомлялося, що у січні 2021 р. показники середньомісячної температури повітря перевищили багаторічні норми на всій території України на +5…+6 °C.

Виконано за допомогою Disqus