Аграрій Одещини розповів про технологію вирощування культур в умовах посухи

30 березня 2021 94 0
Аграрій Одещини розповів про технологію вирощування культур в умовах посухи
Kurkul.com

Підприємство ПСП «Вороновське» з Одещини пристосовується до вирощування культур при мінімальній кількості опадів. Так, в умовах посухи вирощують озиму пшеницю, ріпак і навіть горох. Про технологію вирощування розповів Михайло Міщенко, головний агроном господарства, у матеріалі «Михайло Міщенко: Вирощування пшениці в умовах посухи на Одещині» на Kurkul.com.

За його словами, перше внесення добрив відбувається при сівбі в рядок сівалкою, інші — обприскувачем, якщо це КАС, а якщо аміачна селітра чи сульфат амонію — розкидачем мінеральних добрив. Зазвичай вносять 100-150 кг/га за раз.

«Озимий ріпак сіємо в кінці серпня, озиму пшеницю — на початку вересня, горох — десь в кінці листопада», — зазначив агроном.

Михайло Міщенко розповів, що цього року погода посприяла успішній посівній. Дощі пішли завчасно, тож рослини встигли укорінитись і розкущитись. До того ж перезимівля рослин пройшла успішно. Опади були переважно у вигляді дощу та місцями снігу. 

Читати також: Фермерам розповіли про критерії вибору якісного гербіциду для зернових рослин

В основному в ПСП «Вороновське» не використовують біостимулятори та антистресанти. У випадку дефіциту вологи, що є лімітуючим фактором, ніякий антистресант не виправить ситуацію. Роблять ставку на збереження вологи та накопичення рослинних решток, які працюють як мульча.

«Зокрема, проводимо 4-5 інсектицидних обробок пшениці у період вегетації. На ріпаку завжди на 1-2 обробки більше, бо ця культура має більше шкідників. Якщо рік посушливий, то проводимо одну фунгіцидну обробку. Якщо ж вологи достатньо, то по 2 обробки на культуру», — розповів Михайло Міщенко.

Читати за темою: Аграрій поділився досвідом впровадження нових підходів у живленні культур

Щодо інсектицидів, які використовують на господарстві, під шкідниками обирають препарат вже на певну фазу розвитку культури. Зазвичай мають контактний, контактно-системний і системні ЗЗР. 

«На ріпаку застосовуємо системний післясходовий гербіцид Піралюкс ВГ. У нас є проблема з бур'яном, зокрема латуком. Обробляємо посіви 1 раз навесні гербіцидом у нормі 150 г/га», — відзначив агроном.

Михайло Міщенко також зауважив, що для посилення дії гербіцидів використовують ад'ювант Тенеріс 90 у нормі 200 г/100 л води. Також додають Сіліксан 106 у нормі 50 г/100 л води у всі інсектицидні і фунгіцидні обробки. Він сприяє акумулюванню розчину саме на шкодочинному об'єкті. Розчиняє на шкідниках хітиновий шар та жирову оболонку, посилюючи дію препаратів.

Виконано за допомогою Disqus