Через погодні гойдалки взимку кількість бджолосімей зменшилася на 25% — фахівець

5 березня 2021 121 0
Через погодні гойдалки взимку кількість бджолосімей зменшилася на 25%  — фахівець

Погодні гойдалки від 5-7°С тепла до -20-25°С у січні та лютому зменшили кількість бджолосімей, які перезимували, на 20-25% у різних регіонах країни. Іншими словами, зимівлю не можна назвати дуже вдалою. Про це Kurkul.com повідомив Валерій Курейко, бджоляр та співвласник Садиби «Знатний Мед».

Водночас він зазначає, що українські кліматологи не радують пасічників своїми прогнозами на перші два місяці весни: погодні гойдалки зберігатимуться, стійке тепло можна очікувати не раніше 20 чисел квітня.

«Це вплине на цвітіння перших пилконосів та медоносів, що, своєю чергою вплине на швидкість розвитку бджолосімей. Усі пам'ятають холодний та дощовий травень 2020 р., який фактично не дав отримати весняні меди та змусив екстрено підгодовувати бджіл», — зауважує Валерій Курейко.

Але якщо літо буде прохолоднішим, ніж у попередні роки (а до цього схиляються багато синоптиків у своїх прогнозах), то, на думку фахівця, це дозволить збільшити збір меду, пилку і перги, як мінімум на 30-40% до результатів попереднього року.

Читати за темою: Опубліковано карту племінних пасік України

Виконано за допомогою Disqus