Синоптики прогнозують проблеми з урожайністю через сильну посуху

9 березня 2021 628 0
Синоптики прогнозують проблеми з урожайністю через сильну посуху
Kurkul.com

Експерти прогнозують 2021 рік ще спекотнішим за попередній. У результаті в Україні можуть загостритися проблеми з урожайністю та питною водою, пересихатимуть річки. Про це повідомляють Новини 24.

Екологи відзначають, що 2021 р. буде значно теплішим від попереднього, який встановив рекорди за кількістю днів у році з температурою вище 30 °C.

«Потепління стрімко відбувається в північних регіонах України. Водночас степ атакує посуха», — заявили експерти.

Зміни клімату можуть призвести до передчасного дозрівання ярих культур, знизивши їхню врожайність. Натомість умови вегетації для озимої пшениці стануть сприятливішими. Також озимий ріпак краще ростиме в північних регіонах, але гірше в степу. На Північ перейдуть і зони вирощування сої та соняшнику. Проблематичним може стати вирощування кукурудзи.

Читати також: Врожай зернових цьогоріч досягне рекордного показника — думка

Також прогнозують поширення різних хвороб рослин, шкідників, активізацію бур’янів. Будуть загрози стихійних явищ.

За прогнозами екологів, у Миколаївській, Херсонській, Одеській областях стануть частішими посухи та суховії. Протягом найближчих років їхня кількість збільшиться на 15-30%.

У центральних областях частіше дутимуть сильні вітри та падатиме град. У західних регіонах часті рясні дощі, тому повеней там не уникнути.

«Від неприродно спекотного клімату насамперед страждатимуть малі водотоки. Вони будуть міліти та пересихати. За останні 20 років з карти України зникло понад 10 тис. малих річок», — відзначають фахівці.

Експерти переконані, що Україні потрібна продумана державна водна програма, яка б змогла вберегти більшу частину водойм від катастрофи.

Читати за темою: Названо альтернативну культуру основним зерновим для вирощування в умовах посухи

Виконано за допомогою Disqus