В Україні знову зросте ціна на цукор — експерт

10 березня 2021 10738 0
В Україні знову зросте ціна на цукор — експерт
pixabay.com

У зв'язку з тим, що українські аграрії несуть занадто високі витрати на вирощування цукрових буряків, найближчим часом зростуть ціни на цукор. Про це заявила аналітик Марина Романюк, передають Патріоти України.

«Ціна на цукор продовжує зростати в Україні, на що впливає відмова виробників від вирощування цукрових буряків через те, що культура уражається шкідниками і дуже чутлива до погодних умов. Також виробники несуть високі витрати на посівні матеріали, добрива, ЗЗР», — зазначила вона.

За словами аналітика, зараз на ринку за цукор-пісок за кілограм просять вже понад 20 грн. Вона вважає, що через скорочення обсягів виробництва найближчим часом очікується зростання ціни на 5-10%.

Читати за темою: На Харківщині скоротилися посіви буряка майже на 30%

Зазначається, що за даними Київської школи економіки, ціни на цукор, яйця і масло в Україні зросли в січні 2021 р., в порівнянні з січнем 2020 р., на 54,7%, 52,3% і 25,6% відповідно.

«Цукор, яйця і масло стали рекордсменами в річному зростанні — ціни в порівнянні з січнем 2020 р. збільшилися на 54,7%, 52,3%, і 25,6% відповідно», — йдеться в аналітичному огляді інфляції за січень 2021 р.

Так, основною причиною подорожчання є зниження пропозиції сировини (буряка і соняшнику), а також подорожчання кормів для птахів (зернові).

«Однак у подорожчанні слід вбачати і позитивну сторону, адже кращий урожай цього року повинен спричинити здешевлення цих же товарів, знижуючи і загальний рівень інфляції», — йдеться у повідомленні.

Читати також: Виробники цукрових буряків потребують державної підтримки — думка

Виконано за допомогою Disqus