Ад'юванти до 30% підвищують ефективність ЗЗР

11 березня 2021 101 0
Ад'юванти до 30% підвищують ефективність ЗЗР

Практика показує, що застосування ад'ювантів підвищує ефективність ЗЗР до 30% та забезпечує їх оптимальну дію. Про це розповів Олександр Карнаух, продакт-менеджер напряму добрив та мікродобрив компанії «Агро Експерт» у матеріалі «Як збільшити ефективність ЗЗР — вплив ад'ювантів» на Kurkul.com.

Як зазначається, оскільки будь-який препарат створений для роботи у стандартних умовах: при оптимальному pH, оптимальній жорсткості води та максимальному покритті рослини. Проте завдяки додаванню ад'ювантів дія ЗЗР буде значно вищою, тому варто уникати максимальних доз препаратів. Особливо це важливо при роботі з гербіцидами, які мають жорстку дію на рослину.

«Деякі препарати можуть наробити проблем і без ад'юванта, варто бути обачливими з дозами. Рекомендую не працювати з максимальними дозами, особливо господарствам на Дніпропетровщині, Донеччині, Луганщині, Одещині та Миколаївщині. Тобто в регіонах, де часто не вистачає вологи в ґрунті. Відомо, що ЗЗР не бажано використовувати, коли рослини в стресі. Але коли останніми сезонами такого не буває?», — пояснив Олександр Карнаух. 

За його словами, будь-який стрес для рослини зумовлює зменшення врожайності, а застосування менших доз препаратів завдяки додаванню ад'ювантів зменшить рівень стресу після обробки посівів. Ще один позитивний аспект використання ад'юванту — це те, що розчин не змивається протягом тривалого часу. Це важливо, адже за екстремальних кліматичних умов неможливо спрогнозувати коли і в якій кількості варто чекати опадів. 

Важливим застереженням при застосуванні ад'ювантів є чітке виконання рекомендацій виробника, адже деякі препарати є несумісними та пригнічують дію один одного. Важливими також є рекомендації виробників пестицидів, адже деякі діючі речовини потребують специфічних ад’ювантів і саме завдяки їм забезпечується ефективна дія ЗЗР. Тому компанія «Агро Експерт» радить дотримуватись рекомендацій виробника.

Нагадаємо, при застосуванні ад'ювантів також збільшується продуктивність обприскувача: якщо норма виливу води на гектар складає 200 л, то ефективність становитиме понад 744 га/тиждень. При зменшенні норми виливу води до 150 л продуктивність буде близько 997 га/тиждень, тобто збільшиться на понад 25%.

Виконано за допомогою Disqus