Для переходу агросектору на «зелений курс» Європи необхідна співпраця з владою — думка

15 березня 2021 68 0
Для переходу агросектору на «зелений курс» Європи необхідна співпраця з владою — думка
AgroPolit.com

Для того, щоб агробізнес в Україні максимально органічно адаптувався до нових норм «зеленої» політики ЄС та без проблем перейшов на стандарти «Зеленого курсу», потрібна синергія та спільна робота влади, громадських організацій, агробізнесу. Про це повідомив Юрій Мельник, перший заступник голови правління, операційний директор МХП, інформує AgroPolit.com.

Він зазначив, що аграрний бізнес найменш проінформований і підготовлений до можливих змін в межах «зеленого курсу».

«Щобільше, спостерігається скепсис щодо змін, які незворотно відбудуться. У нашій компанії цього не очікується. Навпаки: ми уважно вивчаємо зміни екологічного законодавства Європи та загалом «зелене законодавство» ЄС», — наголосив фахівець.  

Читати за темою: Названо основні складові для впровадження «зеленого курсу» з ЄС

Зокрема Юрій Мельник навів конкретні приклади впровадження елементів зеленої філософії Євросоюзу в агрохолдингу.

«Ми маємо ціль — бути екологічно толерантною компанією, щоб всі напрями нашої діяльності відповідали вимогам екологічного законодавства українського та міжнародного. З 2013 р. МХП проваджує проєкти з переробки органічних відходів і виробництва органічних добрив. Тобто ми вже займаємося технологічною та технічною модернізацією для виробництва альтернативної енергетики, ми вже впроваджуємо елементи «зеленого курсу» ЄС. І ми готові надалі робити все для того, щоб була єдина синергія у цьому питанні», —зазначив він. 

Читати також: До Ради подадуть законопроєкти про зближення України та ЄС в межах «зеленого курсу»

На думку Юрія Мельника, наразі уряд, парламент, бізнес та громадські бізнес-асоціації мають діяти спільно, аби не було пізно. Він наголосив, що важливо об’єднувати зусилля, проводити круглий стіл з усіма учасниками ринку та владою.

«Лобізм, розвиток нових інституцій, модернізація старих виробничих потужностей, супровід науки та своєчасна підготовка владою законодавчої бази для відстоювання інтереси бізнесу у межах зближення з ЄС — це основа такої спільної роботи для адаптації до «зеленого курсу» Європи в Україні. Не менш важливими є громадські організації, які є платформою для формування такого діалогу та компромісу. Ми розуміємо, що не буде ніяких додаткових компенсаторів для бізнесу в рамках освоєння цього курсу, тому треба наразі просто рухатися в цьому напрямку», — підсумував експерт.  

Виконано за допомогою Disqus