В Україні виявлено карантинного шкідника — західного квіткового трипса

24 березня 2021 85 0
В Україні виявлено карантинного шкідника — західного квіткового трипса
Держпродспоживслужба

Під час проведення фітосанітарного контролю зрізаних квітів ефіопського походження, що були завезені з Нідерландів, фахівці виявили карантинний, обмежено поширений на території України шкідливий організм — західний квітковий трипс (Frankliniella occidentalis Perg.). Про це повідомляє пресслужба ГУ Держпродспоживслужби в Тернопільській обл.

З метою недопущення подібних випадків, до країни-експортера — Нідерландів, надіслано нотифікаційне повідомлення про невідповідність вантажу фітосанітарним вимогам. До зараженого вантажу будуть вжиті відповідні фітосанітарні заходи.

Зазначимо, що західний квітковий трипс — багатоїдний шкідник, який може заселяти і пошкоджувати понад 250 видів рослин з більш ніж 65 родин. Імаго і личинки висмоктують клітковий сік з рослинної тканини. Спочатку це викликає появу жовтих некротичних плям, своєрідної штрихуватості; поступово ці штрихи і плями зливаються.

«Пошкоджена рослинна тканина відмирає, в результаті утворюються отвори. Листя в’яне і опадає. Кучерявість квітів і скручування зав’язі огірка — основна ознака заселеності рослин західним квітковим трипсом. Крім цього, на плодах огірків і бобах з’являються характерні рубці. Своєю чергою на трояндах та квітах сенполій, ураження західним квітковим трипсом проявляється у вигляді білого наліту, а якщо зараження відбулося до початку цвітіння, то це може призвести до деформації зародків», — йдеться у повідомленні.

Читати за темою: Фахівці опублікували результати фітосанітарного стану

Виконано за допомогою Disqus