Через брак місць зберігання аграрії Херсонщини викидають цибулю

16 березня 2021 2977 0
Через брак місць зберігання аграрії Херсонщини викидають цибулю

У Генічеському районі Херсонщини на узбіччі автотраси невідомі вигорнули декілька тонн пророслої цибулі. Про це повідомляє Голос України.

Зазначається, що вона утворила два великі «кургани».

«Однак проблема в тому, що такі купи в нас виростають повсюдно: то гнилі томати на пустирищі вигорнуть, то біля стихійного ринку купу непроданих кавунів залишать. Резонанс у громадах — відповідний. З цибулею те саме – восени закупівельні ціни на цей популярний овоч з «борщового набору» виявилися занизькими», — зазначив Леонід Кириченко, директор фермерського господарства «Зоря Каховщини».

Читайте також: Овочі борщового набору будуть дорожчати до травня — прогноз

Зазначається, що аграрії притримали цибулю, але відчутного подорожчання продукції не сталося — її зібрали вдосталь. Тож овоч псується, і його починають викидати будь-де, аби лише не платити за утилізацію.

«Восени за кілограм цибулі давали жалюгідні дві-три гривні. Ще й попит зменшився. У нашому господарстві її виростили півтори тисячі тонн, а до 350 тонн досі лежить на зберіганні. Вона в холодильниках, тож псується менше. Але біда в тому, що така cама проблема із капустою та бурячком. Упродовж зими закупівельні ціни зросли, але незначно. Хоча за подібний товар, тільки із-за кордону, просять «захмарні» суми», — розповів Леонід Кириченко.

Згідно з повідомленням, за обсягами збирання овочів Херсонщина щороку б’є рекорди: два мільйони тонн не межа. Місцева влада восени з гордістю звітує про черговий успіх. Але ніхто не досліджує й не інформує, яка частина тих рекордних врожаїв псується, не дійшовши до споживача. За одними оцінками, в різні роки втрати сягають до чверті того, що виростили, за іншими — до третини. Щоб перешкодити такому марнотратству, індивідуальним господарствам треба об’єднуватися й будувати сучасні сховища, налагоджувати переробку на місцях.

Виконано за допомогою Disqus