В Україні може втратитися агровиробництво через скорочення держдопомоги — Тарасов

16 березня 2021 155 0
В Україні може втратитися агровиробництво через скорочення держдопомоги  — Тарасов
Kurkul.com

Поновлення держпідтримки АПК на рівні 1% аграрного ВВП дозволить сповільнити темпи падіння агросектору. Про це заявив Олег Тарасов, народний депутат України. Повідомляє AgroPolit.com.

«На мій погляд, держава не повинна була скорочувати обсяги державної підтримки сільського господарства. Тому, мною і подавалися пропозиції до проєктів державних бюджетів на 2020 та 2021 роки щодо виділення підтримки на аграрну галузь в розмірі не меншому 1% випуску продукції у сільському господарстві. Тобто, коли обсяг валової сільськогосподарської продукції у 2019 р.склав понад 680 млрд грн, то відповідно у 2020 р. підтримка мала б бути на рівні 6,8 млрд грн, а не 4 млрд грн. На жаль, і на 2021 р. закладено менше ніж 1% від аграрного ВВП — лише 4,5 млрд грн», — зазначив він.

Читати за темою: Розподіл держпідтримки для аграріїв на 2021 рік підтримано аграрним комітетом

За словами народного депутата, наслідками недостатньої фінансової підтримки вже є критична ситуація в галузі тваринництва в Україні.

«Протягом останніх 50 років у світі нарощується поголів'я, збільшується виробництво молока. При цьому, усі країни, що нарощують виробництво молока, мають державну підтримку галузі. Водночас є очевидна взаємозалежність — підтримуючи галузь тваринництва, ми підтримуємо і внутрішній ринок м’ясної та молочної продукції, зберігаючи рівень цін на харчову продукцію для населення. Однак, у нас все навпаки, і ще трохи й на полицях магазинів буде лише імпортна молочна продукція, а далі й м’ясна», — зазначив депутат.

Читати також: Виробники цукрових буряків потребують державної підтримки — думка

Він навів приклад, як без державної уваги вже протягом багатьох років залишається цукрова галузь. За словами депутата, з кожним роком скорочуються обсяги виробництва цукру, втрачені зовнішні ринки, і вже зараз лунають заклики про імпорт цукру з тростини, хоча в Україні достатньо свого бурякового цукру, та й для громадян імпортний цукор буде дорожчим

«Висновки очевидні. Наш ринок не є відокремленим від світового. Якщо ж інші країни надають багатомільярдну в доларах США чи євро підтримку своїм сільгосптоваровиробникам, при тому підтримують й експорт їхньої продукції, а Україна ні, то дуже скоро, за винятком рослинництва, ми втратимо агровиробництво та переробку. Держава має негайно переглянути свою політику відносно АПК. Державна підтримка галузі має бути суттєво більшою», — підсумовує Олег Тарасов.

 

Виконано за допомогою Disqus