Стало відомо, коли в Україні знизять норми вмісту хлорпірифосу в агропродукції

29 березня 2021 55 0
Стало відомо, коли в Україні знизять норми вмісту хлорпірифосу в агропродукції

В Україні планують затвердити максимально допустимі рівні (МДР) вмісту хлорпірифосу і хлорпірифос-метилу в сільськогосподарської продукції та харчових продуктах в кількості 0,01 мг/кг (мг/л). Повідомляє Latifundist.com.

Про це свідчить проєкт Наказу Міністерства охорони здоров'я «Про затвердження максимально допустимих рівнів вмісту хлорпірифос і хлорпірифос-метилу в сільськогосподарської продукції та харчових продуктах і Змін до Гігієнічних нормативів і регламентів безпечного застосування пестицидів і агрохімікатів», що є в розпорядженні видання Latifundist.com.

Зазначається, що цей наказ набирає чинності з 1 січня 2022 р.

Згідно з пояснювальною запискою, проєкт Наказу міністерства розроблений з метою визначення шляхів гармонізації вітчизняних нормативних документів з директивами ЄС. Відзначається, що новий Регламент ЄС вносить зміни в Директиви Ради №91/414/ЄС в питанні встановлення максимально допустимих рівнів залишків діючих речовин хлорпірифос і хлорпірифос-метилу на рівні 0,01 мг/кг.

Як вказується в документі, питання встановлення максимально допустимих рівнів залишків хлорпірифос і хлорпірифос-метилу дозволить експортувати якісну українську сільськогосподарську продукцію в ЄС.

«Прийнято рішення про необхідність введення додаткових запобіжників для використання хлорпірифос, які можуть полягати в зменшенні гігієнічних нормативах його змісту в сільськогосподарській сировині і харчових продуктах, а також розробку нових аналітичних методів контролю за застосуванням препаратів на основі хлорпірифос», — йдеться в пояснювальній записці.

Як повідомили джерела на ринку, проєкт Наказу планують підписати після реєстрації в Міністерстві юстиції України.

Читайте також: В Україні загострились проблемні питання щодо застосування пестицидів

Виконано за допомогою Disqus