Ринок азотних добрив у 2021 році може зрости на 10% — думка

25 березня 2021 100 0
Ринок азотних добрив у 2021 році може зрости на 10% — думка

За оцінками аналітиків Group DF, у 2021 році споживання мінеральних добрив українським АПК збільшиться на 8-10% — з 4 млн т до 4,4 млн т. Такі прогнози озвучив голова правління ПрАТ «АЗОТ» Віталій Скляров, інформує пресслужба Group DF.

«Ми очікуємо, що в цьому році галузь продовжить зростання. Угоди, які ми бачимо в І кварталі, а також активність фермерів дають нам достатньо приводів для оптимізму. Початок року характеризується хорошим стійким попитом на азотні добрива, ми бачимо це по заявкам. Образно кажучи, нашу продукцію «розмітають» буквально з-під гранбашні — ми зараз практично не працюємо на склад. Плюс аграрний цикл і закупівлі добрив в цьому році почалися раніше приблизно на півтора місяця. Одна з причин підвищеного попиту — очікування гарного врожаю через достатню кількість опадів в цьому році в Україні. Також ми очікуємо позитивного ефекту від введення ринку землі. Цієї осені попит на добрива може виявитися вище, ніж зазвичай, оскільки в власну землю люди вкладатимуть більше, аніж в орендовану», — підкреслив Віталій Скляров.

За його  словами, є й інша фундаментальна причина зростання попиту на добрива — глобальна. Через Covid-19, в світі істотно виріс попит на продовольство і відповідно зростають ціни на базові аграрні commodities.

Читати за темою: Стало відомо, коли стабілізуються ціни на добрива

За оцінками керівника «Азоту», подальші позиції українських виробників в загальній структурі споживання визначатимуть ціни на газ, що є основною сировиною для виробництва добрив.

«Це не секрет, що в 2020 році українські виробники, і це стосується не тільки заводів Ostchem, змогли модернізувати базові промислові майданчики, поліпшити виробничі показники і збільшити частку ринку. Це сталося завдяки трьом ключовим факторам — ембарго на російські добрива, прийнятним цінам на газ і значним інвестиціям в хімічні заводи, спрямованим на поліпшення показників собівартості і цін для споживачів. Якщо ці фактори збережуться, українські виробники продовжать зміцнювати свої позиції і в наступному році», — зазначив Віталій Скляров.

Виконано за допомогою Disqus