Інсектицидний захист овочевих насаджень збільшує урожайність на 12%

8 квітня 2021 26 0
Інсектицидний захист овочевих насаджень збільшує урожайність на 12%
pixabay.com

Перевагами інсектицидів, які використовують для захисту овочевих насаджень від шкідників, є їх швидка дія й ефективність, економічна доцільність використання, а також можливість механізувати процес вирощування овочів. Про схему інсектицидного захисту розповів Тарас Рубанка, менеджер з розвитку овочевих культур компанії «ФМС Україна», у матеріалі «Боротьба зі шкідниками — захист томатів і капусти відкритого та закритого ґрунту» на Кurkul.com.

Експерт зазначає, що як у ґрунтових, так і у листових фітофагів поступово з'являється резистентність (стійкість) до тієї чи іншої групи препаратів, і це призводить до того, що сільгоспвиробникам доводиться збільшувати дозування препаратів, кратність обробок та зменшувати терміни між ними. Тому фахівці рекомендують використовувати сумішеві препарати, а також чергувати обробки препаратами різних хімічних груп.

Тарас Рубанка зазначив, що препарати Ексірель® і Верімарк® стануть найкращими помічниками при проведенні інсектицидного захисту овочів.

«Ексірель® і Верімарк® призначені для боротьби з широким спектром фітофагів. Крім того, за умови дотримання рекомендацій застосування цих інсектицидів, резистентність (стійкість) шкідників до них виявлена не була», — розповів фахівець компанії.

Читати також: Названо найсучасніший піретроїдний препарат для захисту с/г культур

Верімарк® можна використовувати для інсектицидного захисту капусти, цибулі, томатів (закритий і відкритий ґрунт), перцю (закритий ґрунт), огірків та рекомендується для застосування через систему крапельного зрошення. Ексірель® використовується для обробки насаджень капусти, томатів та цибулі, рекомендований для листових обробок. При потраплянні на листки препарат швидко всмоктується і перерозподіляється по всій рослині, що підвищує ефективність інсектицидної обробки.

Особливість внесення інсектициду Верімарк® при поливі полягає в тому, що препарат одразу поглинається корінням рослин і переноситься в надземну частину рослини, досягаючи захисної концентрації протягом 1-7 днів, залежно від віку культури. Таким чином, Верімарк® забезпечує захист культури протягом 21-28 днів після застосування.

Читати за темою: В Україні загострились проблемні питання щодо застосування пестицидів — фахівець

«Відмінною рисою цих препаратів є здатність швидко проникати всередину рослини і пересуватися від листків до кореневої системи, що дозволяє знищувати більшу кількість шкідників у порівнянні з іншими інсектицидами», — акцентував Тарас Рубанка. 

За словами експертів, відсутність фітотоксичності цих препаратів дозволяє рекомендувати їх до застосування як у найбільш ранні фази розвитку культури, так і в початкові фази розселення шкідників. Це пояснюється тим, що молоді паростки найбільш чутливі до пошкоджень шкідників, які одночасно є переносниками захворювань, особливо вірусних. Обробка культур на початку заселення шкідниками запобігає подальшому розвитку їх популяції.

«При зменшенні біотичного стресу на початковій фазі розвитку культур збільшується їх врожайність приблизно на 10-12%, набагато покращується якість плодів. Нерідко терміни початку збирання скорочуються на 5-15 днів залежно від застосованої технології вирощування», — додав спеціаліст. 

 

Виконано за допомогою Disqus