На Луганщині тепличні томати та огірки запилюють нідерландські джмелі

1 квітня 2021 55 0
На Луганщині тепличні томати та огірки запилюють нідерландські джмелі
USAID

Сільськогосподарський кооператив «Овочі Станичників», що на Луганщині, придбав нідерландських джмелів для запилення томатів та огірків у теплицях. Про це повідомляється на сторінці проєкту USAID «Економічна підтримка Східної України» у Facebook.

Зазначається, що джмелів експортувала компанія Rosana Biological Solutions. Одного вулика вистачає, аби запилити рослини на площі 0,4 га.

«У кожному паперовому вулику – п’ятдесят джмелів, які перебувають у маленькому будиночку. Для транспортування комахи мають сироп, яким живляться у дорозі. Вже у теплицях здобувають собі пилок із рослин», — розповіла співзасновниця кооперативу Маріанна Нещерет

Читати також: Киргизстан перейматиме український досвід у вирощуванні конопель та бджільництві

Кооператив вперше використав таких джемів для запилення минулого року. Цьогоріч кількість охочих придбати вулики зросла. Використання джмелів дало можливість швидше запилити рослини, це сприяло рівномірній та швидкій зав’язі. Живуть такі джмелі 11-13 тижнів, поки виконують свою роботу.

«Торік 9 людей у нашому кооперативі придбали джмелів, цього року — 15. Фермери побачили результат — запиленння томатів відбулося швидше, плоди згодом були однакові за розміром. Раніше ми допомагали прискорити цей процес і запилювали рослини вручну. Щоб відбулося запилення, потрібно струсити рослину. Проте, коли в теплиці дві тисячі рослин, вручну зробити це складно. Ми отримали раніше зав’язь, яка налилася, відповідно продали перший врожай, коли овочі були ще дорогими на ринку. Це економічно вигідно», — ділиться Маріанна Нещерет.

Читати за темою: На Кременчуцькій овочевій фабриці розповіли про секрети успіху вирощування розсади

Кооператив співпрацює з Проєктом USAID з 2018 року. За цей час завдяки консультаціям експертів Проєкту USAID фермери покращили агротехнічні процеси вирощування овочів, розширили асортимент, географію продажу, вийшли на нові ринки збуту продукції.
Цьогоріч Проєкт USAID планує збудувати логістичний хаб у Станиці Луганській для зберігання та охолодження овочів. Ним зможуть користуватися усі фермери селища.

Виконано за допомогою Disqus