На Кременчуцькій овочевій фабриці розповіли про секрети успіху вирощування розсади

28 березня 2021 69 0
На Кременчуцькій овочевій фабриці розповіли про секрети успіху вирощування розсади
Kurkul.com

На «Кременчуцькій овочевій фабриці», що на Полтавщині, використовують різні технології для вирощування розсади, яка буде вирощуватися на відкритому і закритому ґрунтах. Про це йдеться у матеріалі Вирощування овочів і розсади на «Кременчуцькій овочевій фабриці» на Kurkul.com.

Зокрема зазначається, що для сівби рослин на відкритому ґрунті використовують спеціальну посівну машину, яка висіває різні культури — селеру, салати, помідори, огірки тощо. Така машина  розкладає в кожну секцію із торфом насінину, а потім касети з насінням попадають в камеру пророщування на період від 4 до 7 днів. Спеціалісти виставляють оптимальну та вологість для пророщування, однак у кожної культури термін проростання трохи відрізняється.

Крім того, на «Кременчуцькій овочевій фабриці» розсаду вирощують на різних субстратах — мінеральній ваті, кокосовому субстраті чи торфі. Вибір залежить від того, де рослини продовжать ріст у замовника. Бо у подібному субстраті рослини швидше приживатимуться.  Якщо, наприклад, у плівкових теплицях найчастіше використовують торф, то саме його використовуватимуть для сівби й вирощування розсади в кременчуцькому підприємстві. 

Читати за темою: Громада з Полтавщини планує створити аграрне підприємство

«Секрет успіху в цій справі полягає в тому, аби до моменту висадки розсади у рослин сформувався хороший, якісний корінь», — пояснила Наталія Дегтярьова, головний агроном господарства.

За її словами, ключовою відмінністю вирощування розсади для відкритого і закритого ґрунту є загартовування. Для рослин, які будуть вирощувати у теплицях, створять оптимальні умови для росту й розвитку, а рослинам для відкритого ґрунту потрібне поступове загартовування. Завдяки такому агроприйому розсада у відкритому полі краще переноситиме стрес, вітер, сонце і має добре прижитися.

«Після камери пророщування рослина проходить 3 етапи температури: від вищої до нижчої. Потім її обов’язково вивозять на вулицю на сонце, де проходить загартування ультрафіолетом, вітром та варіабельною температурою. І потім вже, коли таку розсаду відправляють в поле, то вона, однозначно, почувається краще», — каже фахівець.

Читати також: На Житомирщині в теплиці університету вирощують органіку

До того ж салати вирощують із додатковим освітленням. За допомогою спеціальних ламп тут продовжують рослинам світловий день до 18 годин, тому вони швидше нарощують зелену масу і стають придатними до реалізації та вживання в їжу.

А от для запилення томатів та огірків на «Кременчуцькій овочевій фабриці» використовують джмелів. Періодично в теплицях виставляють вулики і робочі джмелі постійно забезпечують хороше запилення квіток.

Виконано за допомогою Disqus