Рішення про введення квот на імпорт міндобрив може призвести до зростання цін — думка

1 квітня 2021 92 0
Рішення про введення квот на імпорт міндобрив може призвести до зростання цін — думка

Аграрні асоціації закликають Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства та Міжвідомчу комісію з міжнародної торгівлі оскаржити рішення Окружного адміністративного суду м.Києва щодо введення квот на імпорт мінеральних добрив. Про це повідомляє Агро-Продовольча Рада.

Нагадаємо, вчора, 31 березня 2021 року, Окружний адміністративний суд м.Києва виніс рішення у двох справах, в рамках яких компанії групи Ostchem (Group DF) — ПРАТ «Азот» та ТОВ «Хімвектор» — подали позови до Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства та Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі та оскаржили рішення Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі про незастосування спеціальних заходів щодо імпорту добрив — азотних та комплексних.

За результатами розгляду справ суд частково задовольнив позовні вимоги компаній групи Ostchem: визнав протиправним та скасував рішення Комісії про незастосування спеціальних заходів та зобов'язав Комісію прийняти рішення про застосування спеціальних заходів з огляду на рекомендації Міністерства та з урахуванням висновків суду.

Як наголосив учасники Агро-Продовольчої Ради Сергій Рубан, це перевищення повноважень Феміди.

«Введення квот за процедурою — це компетенція певних державних органів. Відповідно, ця процедура передбачає дуже багато юридичних ходів і етапів. Сказати, що якийсь орган повинен запроваджувати чи не запроваджувати якесь певне рішення і при цьому уникнути самої процедури — це перевищення повноважень судової влади. Якщо хоча б, на думку судді, були якісь процедурні чи порушення закону при формуванні цього рішення і необхідно виправити ці порушення, але там мова йде про зобов’язання певного державного органу, що квоти були введені в директивному порядку. Чим це мотивовано і які тут повноваження суду — я не розумію», — зазначив Сергій Рубан.

Зазначається, що рішення Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі, прийняті у червні 2020 р. щодо незастосування спеціальних заходів щодо імпорту добрив повністю відповідають національним інтересам України, виходячи з ситуації на ринку та економічного ефекту на економіку України, що підтверджується економічним дослідженням Київської школи економіки.

Сумарний ефект від потенційного запровадження квот щодо імпорту деяких азотних та комплексних добрив буде негативним та призведе до зниження сукупного добробуту країни (ВВП) розрахунково від 118 до 123 млн дол. США.

Варто зазначити також, що свою позицію щодо обмеження імпорту мінеральних добрив ще на стадії розслідування висловив і Європейський Союз. У відповіді представництва Європейського Союзу в Україні на запит провідних аграрних асоціацій зазначається, що пропоновані Україною квоти є занадто обмежувальними. Якщо заходи будуть введені, вони негативно впливатимуть на фермерів та штучно обмежуватимуть конкуренцію на українському ринку, що призведе до зростання внутрішніх цін.

Агро-Продовольча рада чекатиме реакцію МКМТ на рішення суду і далі звертатиметься до міністерства аграрної політики і продовольства.  

«Ми закликаємо скасувати Окружний Адмінсуд Києва. Президент Зеленський ще в лютому пропонував Верховній Раді скоротити повноваження ОАСКу, може час нарешті взятися? Чи почекаємо поки в портфоліо пана Вовка і ко з’являться ще більш резонаншніші кейси», — заявив голова АПР Іван Слободяник.

Виконано за допомогою Disqus