На Київщині господарський суд підтримав рейдерське захоплення СВК «Новоселицький»

7 квітня 2021 123 0
На Київщині господарський суд підтримав рейдерське захоплення СВК «Новоселицький»
pixabay.com

Господарський суд м. Києва рішенням зупинив рішення Міністерства юстиції про скасування реєстраційних дій, які призвели до зміни керівника СВК «Новоселицький» (с. Вільшанська Новоселиця Васильківського р-ну Київської обл.), виведення з кооперативу всіх наявних активів та 1 тис. га землі. Також суд заборонив Мін’юсту виконувати дане рішення. Про це повідомляє ГО «Бізнес-Варта».

Нагадаємо, у квітні 2019 р., невідомі намагалися захопити аграрне підприємство. Згодом, у липні того ж року, спалахнуло нове протистояння між прихильниками старого і нового голів кооперативу. У серпні 2019 р. зловмисники підпалили поля, в результаті чого згоріло близько 2-3 га урожаю та вивели з рахунків кооперативу понад 11 млн грн.

Звернувшись до господарського суду, рейдери знехтували законодавчими вимогами щодо судочинства та юрисдикції. Адже публічно-правові спори, в тому числі й щодо скасування актів суб’єктів владних повноважень, яким точно є Міністерство юстиції як орган державної влади, є юрисдикцією судів адміністративного судочинства. Порушення полягає у таких чинниках:

  1. ухвала про забезпечення позову є фактично вирішенням справи по суті ще до стадії дослідження обставин та доказів судом, що є грубим порушенням процесуальних норм законодавства України та призводить до дисбалансу сторін у судовому процесі;
  2. рішення суду є прямим втручанням у повноваження та дискрецію Міністерства юстиції України, дискредитацією головного органу у системі центральних органів виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну правову політику, в тому числі у сфері державної реєстрації;
  3. рішення суду йдуть у розрізі з основним правовим принципом — верховенства права, відповідно до якого ніхто не може бути покараним державою, крім як за порушення закону.

«У якості висновку залишається констатувати, що практика винесення схожих рішень суду, не лише ускладнює встановлення справедливості та відновлення законних прав та інтересів постраждалих від незаконних реєстраційних дій, а в цілому спотворює інститут судового захисту як такого», — резюмують у ГО «Бізнес-Варта».

Читати за темою: На Одещині відбулось рейдерське захоплення виноробного підприємства

Виконано за допомогою Disqus