Особисті селянські господарства не трансформуються у фермерські — експерти

18 січня 2016 91 0
ОСГ очікуватимуть на узаконення додаткової державної підтримки
agro-new.ruОСГ очікуватимуть на узаконення додаткової державної підтримки

Вплив законопроекту №1599 від 23.12.2014 «Про фермерське господарство» щодо стимулювання створення та діяльності сімейних фермерських господарств» на власників особистих селянських господарств (ОСГ) можна спрогнозувати як мінімальний, якщо не нульовий, пишуть у «Дзеркалі тижня» члени-кореспонденти НАН України Олена Бородіна та Ігор Прокопа.

Обіцяна у поки що невідомо яких формах і обсягах додаткова державна підтримка не спонукатиме особисті селянські господарства трансформуватися у фермерські. Оформлення фермерського господарства і подальше набуття статусу сімейних фермерських господарств (СФГ) потребуватиме від них додаткових витрат коштів (податки, єдиний соціальний внесок, реєстраційні збори тощо), часу і зусиль на реєстрацію, ведення обліку, звітності тощо, а вигоди від цього будуть невідомими.

Щонайменше особисті селянські господарства — потенційні сімейні ферми — очікуватимуть на узаконення додаткової державної підтримки з тим, щоб оцінити її стимулюючий потенціал.

Що ж стосується діючих фермерських господарств, які не використовують найманої праці, то вони, очевидно, охоче набуватимуть статусу СФГ, щоб одержати додаткову підтримку.

Виконано за допомогою Disqus