На Волині підтопленими залишаються 16 тисяч га сільгоспугідь

16 квітня 2021 80 0
На Волині підтопленими залишаються 16 тисяч га сільгоспугідь
pixabay.com

У чотирьох селах Любешівської громади на Волині залишаються підтопленими майже 16 тис. га сільськогосподарських угідь. Повідомляє Суспільне.

«На земельних паях у воді опинився увесь врожай селян. Там, де люди садили городину та ячмінь — плавають лебеді та гуляють чаплі», — зазначається у повідомленні.

Провідний інженер-гідротехнік експлуатаційної дільниці Микола Шпанчик говорить: рівень підтоплення досі вищий за пів метра. Щодоби за допомогою насосної станції його вдається знизити на 2 сантиметри, але угіддя досі затоплені.

В експлуатаційній дільниці вирішили провести аварійний скид надлишкової води.

«Нам треба скинути воду надлишкову. Насосна станція не в змозі перекачувати її до потрібного рівня. При піднятті затворів, вода певний час буде проводитись самотьочний скид води», — каже інженер-гідротехнік.

Микола Шпанчик зазначив, що понад три кілометри магістрального скидного каналу до річки Стохід не чистили понад 40 років через відсутність грошей, зараз він недієвий. Замість нього розрили перемичку до заплави.

За його словами, підтоплення сільгоспугідь в Любешівській тергромаді можна було попередити. Достатньо розчистити і відновити меліоративну систему.

Також понад 1 200 га сільськогосподарських угідь було підтоплено у Забродівській територіальній громаді Волині. Зі слів начальника регіонального офісу водних ресурсів Михайла Тимощука, якщо опади будуть прибувати і вода затримається надовго, це зашкодить і городам, і пасовищам.

Читайте також: В Україні прогнозують суттєве погіршення синоптичної картини

Виконано за допомогою Disqus