Без зрошення фермери Херсонщини отримують вдвічі менші врожаї

17 квітня 2021 39 0
Без зрошення фермери Херсонщини отримують вдвічі менші врожаї

Фермери Херсонщини завдяки зрошенню отримують вдвічі вищі врожаї, ніж ті, хто не користується поливом. Повідомляє ksza.ks.ua.

Як зазначив фермер зі смт Зеленівка Олексій Білий, на орендованих майже 470 га землі зрошення відсутнє. Вся надія лише на дощ.

«За часів Радянського Союзу там був овочевий сільгосп, який славився своєю продукцією. Зрошення було, але за роки простою воно стало непридатним до експлуатації. Наразі найближче джерело звідки можна взяти воду — це Інгулець. Але до нього близько 9 км від мого господарства», — розповів фермер.

За словами Олексія Білого, через зміну клімату, останні два роки утримувати господарство стало складно. Він отримує мінімум у 2 рази менше врожаю, аніж фермери, які користуються зрошенням.

«У найкращі роки я скошую до 40 центнерів пшениці, а ті, в кого є зрошення, отримують мінімум до 75 центнерів. Так, зрошення справа витратна, але результат себе точно виправдовує», — зазначив аграрій.

Читати за темою: На Херсонщині вперше за 3 роки сіяли насіння у вологий ґрунт

Аграрій Ігор Брагінець має насінневе господарство у Чаплинському районі. Подачу води отримує з Каховського магістрального каналу. Чоловік задоволений стабільністю і якістю води.

«БУВР подає воду з високим рівнем PH — це десь 8,5%. При цьому низька мінералізація. І це добре, бо ми не засолюємо ґрунти цією водою, але ми їх підлужнюємо», — розповідає Ігор Брагінець.

Аби зрошувати майже півтори тисячі гектар землі фермер витратив минулого року 10 мільйонів гривень. Така ціна чоловіка не лякає. Адже отриманий прибуток від врожаю покрив витрати за воду.

Виконано за допомогою Disqus