Цукор подешевшає до червня 2021 року — експерт

21 квітня 2021 110 0
Цукор подешевшає до червня 2021 року — експерт
pixabay.com

Цукор більше не дорожчатиме, ціна якого останнім часом рекордно зростала. За прогнозами деяких експертів, до червня він навіть подешевшає. Про це йдеться на UBR.

«Це станеться швидше і відчутнішими в разі тимчасового, до 1 вересня, обнулення нині діючої 50% імпортного мита на солодкий продукт, що пропонують зробити в уряді. Тоді падіння вартості цукру може скласти 25% від нинішнього рівня (за даними Держстату, в березні — 24,4 грн/кг) — до цін на нього в Європі», — йдеться у повідомленні.

Як зауважив Олексій Дорошенко, директор Асоціації постачальників торговельних мереж, відкриття внутрішнього ринку для іноземної продукції є виправданим кроком і має бути продовженим після вересня. На його думку, раніше доцільний протекціонізм більше таким не є, а цукровиробники вже почали зловживати захистом держави.

Читати також: Гнідавський цукровий завод розширив асортимент продукції

У такій позиції є і опоненти, які впевнені, що надлишкове ввезення цукру в довгостроковій перспективі призведе до закриття підприємств, адже аналогічна ситуація вже відбувалася в попередні роки.

Водночас експерти прогнозують урожай цукрових буряків цього року кращим і якіснішим, ніж минулого року. 

Олександр Коротинський, директор «Науково-практичного центру бурякоцукрового виробництва», також прогнозує більший вихід цукру з 1 га, ніж минулого року. Але на підставі цього вважає недоцільним скасовувати мито на ввезення білого цукру. Він зауважує, що мито є необхідним заходом і застосовується всіма країнами, де виробляється цукор з буряка.

«Але надлишок запасів станом на 1 вересня 2021 р., який може статися в результаті імпорту великих обсягів як сирцю, так і готового цукру, сильно погіршить фінансовий стан вітчизняної цукрової галузі», — впевнений експерт.

За спостереженнями фахівців, цукор коштуватиме дешевше вже до червня, коли почнеться період консервації полуниці.

Читати за темою: Ціни на цукор в Україні стабілізувалися — Мінекономіки

Виконано за допомогою Disqus