Реклама
Сучасна теплиця: перспективні конструкції, матеріали та технології

Сучасна теплиця: перспективні конструкції, матеріали та технології

18 жовтня 2024 197 0

Тепличний бізнес, як напрям підвищення продуктивності з одиниці оброблюваної площі землі, залишається не дуже поширеним серед аграріїв. Хоча для України зараз ця галузь є дуже важливою, враховуючи тимчасову окупацію частини Півдня. Сусідні країни сьогодні покривають дефіцит свіжих овочів на українському ринку своєю тепличною продукцією. Але це ставить нас в імпортну залежність та закладає значні інфляційні ризики.

Серед причин повільного розвитку тепличного бізнесу називають погану обізнаність в технологіях вирощування, високий рівень інвестицій в обладнання, низьку кваліфікацію персоналу.

Насправді ж сучасні технології роблять вхід у цей бізнес більш доступним та простим. Тому в цьому матеріалі разом з експертами ми познайомимо вас з основними тенденціями в тепличному бізнесі: починаючи від перспективних культур закінчуючи найпопулярнішими видами конструкцій для захищеного ґрунту.

Еволюція конструкцій теплиць

Валерій Озолін понад 25 років працює в тепличному бізнесі. Він розповідає, що після здобуття незалежності в Україні, була не велика площа тепличних комплексів, порівняно з сусідньою Польщею, або Туреччиною. Але фермери прагнули заповнити цю нішу, тому знайомились з новими агротехнологіями. Відтак перші теплиці в Україну почали завозити з Китаю.

«В КНР тисячі гектар під теплицями. Ще 25 років тому китайці вже були фахівцями у тепличній сфері. Просто такий факт, коли в нас на 1 га працювало 15 людей, то в Китаї всього 6. Звичайно на той час їх теплиці були неавтоматизовані. Особливість китайських теплиць — це їх несиметричність. Така конструкція унікальна і підходила для наших кліматичних умов. Тому перші теплиці ми завозили саме звідти», — розповідає один з засновників ТОВ «Грінтек».

З часом культура вирощування в теплицях в Україні зростала — люди розуміли, що краще купити якісну теплицю, подбати про обігрів, провітрювання та інші аспекти, аніж зводити її самостійно. Не останнє місце тут займає те, що наші власники теплиць їздили на виставки та на господарства в Польщі, Нідерландах чи США і поступово приходило розуміння, як вести цей бізнес. Таким чином цей ринок почав поступово наповнюватись.

«Після китайських, ми знайшли варіант будівництва теплиць з плоскоовальних, посилених труб розміром 70x40 мм. Цю технологію використовує знана англо-польська компанія High Roller. Це аркові теплиці з труб, які оцинковані всередині і зовні. Форма арок — готика, що дозволяє уникнути накопичень снігу на покритті. Це, мабуть, одна з найпрогресивніших технологій у світі», — зазначає Валерій Озолін.

Покриття теплиць: плівка чи скло

Зміни смаків відбулись не тільки в конструкції, а й в покритті теплиць. Наразі найпоширенішими є 3 варіанти: скло, плівка та полікарбонат. Якщо в радянські часи тепличні комбінати надавали перевагу скляним теплицям, то зараз ця тенденція змінилась.

«Наразі всі покриття роблять з плівки. Скляні теплиці також є, але це дуже дорогі технології. Так, вони довговічніші, але також пошкоджуються — скло тріскає, бувають щілини і самостійно ти не полагодиш дефект. Плюс треба зберегти температурний коефіцієнт, який не повинен коливатись більше ніж на 1°С взимку і влітку», —  каже Валерій Озолін.

Читайте також: Альтернатива силосній ямі, або Як зберігати зелений корм без втрат

Чому вартість скляних теплиць така висока? По-перше, тому, що скло важке. І під нього необхідна конструкція з великою кількістю металу. Такі теплиці не будують високими. По-друге, саме скло — не з дешевих матеріалів. По-третє, специфіка опалення та вентиляції таких теплиць також потребує додаткових коштів.

Наразі поліетиленова плівка є найбільш доступним і надійним способом накриття теплиць — це те накриття, яке за менші гроші повністю виконує свою функцію.

 Олександр Пех, комерційний директор компанії «Планета Пластик»

«Напевно недоцільно казати, що теплиці зі скла вічні, правильні сказати, що їх термін користування тривалий і залежить тільки від фізичної цілісності скла. Але ціна такого покриття висока і сама конструкція дуже дорога. Тому фермери обирають плівку, яка доступна за ціною і виконує всі ті ж функції, як і скло», — каже Олександр Пех, комерційний директор компанії «Планета Пластик», яка вже 21 рік є найбільшим виробником в Україні тепличної плівки.

Олександр каже, що поліетиленова плівка, також є вигіднішою за полікарбонат. До речі, останнім заведено накривати невеликі теплиці або ж стіни більших конструкцій.

«Будь-яке покриття не вічне. Ми виробляємо плівку, яка гарантовано служить на теплиці 2 або 3 роки. Хоча це всього лиш гарантійний термін і за багато років роботи ми маємо відгуки, що плівка стоїть часто до 5 років. Можливо, це винятки, але вони вже стали правилом», — каже представник «Планета Пластик».

Як обрати тепличну плівку та чи має товщина і колір значення

Щоб не заблукати в асортименті, Олександр Пех рекомендує фермерові звертати увагу на такі параметри плівки:

  • Ширина. Коли фермер бажає поставити нову теплицю, то найперше варто орієнтуватись на ширину плівки, щоб потім не було проблем з перекриттям. Оскільки, якщо теплиця специфічного розміру і потрібну ширину плівки не виготовляють, то доведеться переплачувати за індивідуальні параметри.

«Ми виготовляємо плівки різної ширини від 3 м до 12 м. Є й індивідуальні замовлення. До речі в Україні ми виготовляємо плівку з найбільшою шириною — 12 м, що дозволяє накривати великі теплиці цільним шматком або це може бути теплиця, де 12 м накриває тільки верхню частину, а боки — окремо», — каже Олександр Пех.

Поліетиленова плівка «Планета Пластик»

  • Товщина плівки. Побутує така думка, що чим товща плівка, тим довше вона прослужить. Представник «Планета Пластик» каже, що це міф, який поширюють недобросовісні виробники. Фактично плівка виготовляється з первинного поліетилену. Він дає їй механічну міцність, еластичність, можливість розтягуватися, витримувати певні навантаження. І для того, щоб плівка це все витримувала, не треба якоїсь надмірної товщини.

«Сучасні поліетилени, з якими ми працюємо, дозволяють виготовляти плівку 150 мікронів товщиною. Вона витримує всі навантаження і тому немає сенсу купувати плівку товщиною 200 мікронів. Але дуже багато виробників додають у склад плівки дешеві домішки і це може бути причиною того, що плівка в людей не працює заявлений термін. Тому вони рекомендують фермерам купувати товщу плівку», — Олександр Пех.

Читайте також: Денис Мадрига: Попит на полімерні рукави торік виріс на 50 відсотків

Також в асортименті «Планета Пластик» є тришарова плівка, яка тонша, але міцніша. Ця технологія дозволяє в кожен шар додавати різні складники. Це дозволяє при меншій товщині збільшувати міцність плівки.

«Наприклад, тришарова плівка товщиною 150 мікронів може мати такі ж параметри по фізико-механічній міцності, як і одношарова плівка товщиною 180-200 мікронів. І це ще один доказ, чому не потрібно переплачувати за товщину», — пояснює Олександр Пех.  

  • Світлостабілізація. Поліетилен стійкий практично до будь-яких впливів ззовні, окрім ультрафіолету, який є в сонячному світлі.  Стабілізатор — це речовина, яку додають при виготовленні тепличної плівки і єдина його ціль — це захист плівки від дії ультрафіолету, який з часом розриває молекулярні зв'язки в полімері. І для того, щоб захистити ці молекулярні зв'язки, багато років тому був винайдений світлостабілізатор. Тому для укриття теплиць варто обирати плівку обовʼязково з цим складником.

Поліетиленова плівка «Планета Пластик»

  • Колір. На ринку доступні варіанти плівки білого, синього, зеленого, чи жовтого кольорів. І навіть побутує думка, що під зеленою плівкою краще ростуть огірки. Але це також міф, адже забарвлення плівки нічого в собі не несе. Колір не впливає на термін служби плівки чи властивості.

«Для прикладу ми підфарбовуємо плівку, щоб  відрізнити один вид від іншого. В нашому асортименті жовта плівка має 2 роки гарантії, а рожева — 3 роки. Єдиним виключенням є чорна плівка, яка використовується у вирощуванні квітів. Вона зроблена також з поліетилену з додаванням технологічної сажі. Це найкращий захисник від ультрафіолету, що необхідно в технології вирощування тепличних квітів», — зауважив Олександр Пех.

  • Довжина. В більшості випадків виробляються стандартизовані рулони довжинами 25, 33 або 50 м. Але якщо фермерові потрібні індивідуальні розміри, то ми також виконуємо ці індивідуальні замовлення.

Опалення теплиць

Тепличний бізнес в Україні напряму пов'язаний з енергетикою. Наприклад, в Туреччині дешевше вирощувати тепличні культури, бо у них тепліший клімат, тоді як у нас теплиці практично неможливі без обігріву взимку.

«Ще 20 років тому найдешевшим паливом був газ. З часом він почав дорожчати і тому власники теплиць почали переходити на тверде паливо — дрова, пелети, які  дають високий ККД згоряння. При цьому є також можливість опалення повітрям, гарячою водою чи електрикою», — зазначає Валерій Озолін.

Також теплиці можуть бути блокового типу, коли одна її частина  переходить в іншу. Ці блоки з'єднані між собою. Це робиться, для того, щоб зменшити витрати на обігрів. Валерій Озолін каже, що обовʼязковим елементом зараз стають також системи клімат-контролю. До альтернативних способів обігріву теплиць, як от сонячні батареї, власники теплиць в Україні вдаються рідко, хоча за цим, на думку фахівця, майбутнє.

Про ще одну технологію нам розповів Олександр Пех. Він каже, що плівкове покриття також може зменшити витрати на опалення в теплиці.

«Є такі конструкції теплиць – «термос», де плівка накриває теплицю двома шарами й в цей проміжок між плівками закачується повітря. Тобто між внутрішнім і зовнішнім середовищем ми маємо прошарок повітря, який дозволяє зменшити витрати на опалення», — розповідає він.

В другій частині матеріалу ми поговоримо зі спікерами про тенденції на ринку тепличної продукції, а також про те до чого варто бути готовим тим, хто пробує тепличний бізнес вперше.

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2024 р.

Виконано за допомогою Disqus
Реклама