В Україні планують скасувати обмеження площі земель для ведення особистого господарства

23 квітня 2021 392 0
В Україні планують скасувати обмеження площі земель для ведення особистого господарства

Кабмін схвалив законопроєкт про внесення змін до закону про консолідацію земель сільгосппризначення, яким пропонується скасувати обмеження площі оброблюваних земель для ведення особистого селянського господарства. Про це розповів перший заступник голови Держгеокадастру Анатолій Мірошніченко, інформує AgroPolit.com

«Законопроект спрямований на консолідацію, створення можливості для консолідації земель, серед інших задач — повинен дозволити використовувати для ведення особистого селянського господарства не лише приватизовані земельні ділянки, надані для ведення особистого селянського господарства, а  й інші земельні ділянки, скажімо придбані,  там де цільове призначення змінене. Умовно кажучи, для ведення особистого селянського господарства може використовуватись навіть присадибна земельна ділянка, яка взагалі не є  земельною ділянкою сільгосппризначення», — зазначив Анатолій Мірошніченко.

Таким чином законопроектом пропонується: дозволити для введення ОСГ використовувати земельні ділянки різного цільового призначення, а також зняти обмеження у 2 га землі.

«Плюс обмеження в 2 гектари.  Це теж  не обґрунтоване обмеження і воно звичайно заважає консолідації.  Якщо  йдеться по тих, хто веде особисте селянське господарство.  На жаль,  в процесі погодження не вдалося реалізувати  всі зміни, які необхідні для втілення цієї  ідеї, зокрема, потрібно внести ще зміни до податкового кодексу,  але кроки на цьому шляху потрібно робити.  Тому безоплатну приватизацію цими правками абсолютно не зачіпають,  адже право на безоплатну приватизацію передбачене в 121 статті Земельного кодексу», — повідомив він.

Експерт наголошує, що законопроектом знімається лише обмеження на площі використання земельних ділянок для особистих селянських господарств.

Нагадаємо, 21 квітня Кабінет міністрів України під час чергового засідання погодив законопроект про внесення змін до закону про консолідацію земель сільськогосподарського призначення, а також низку інших земельних законів.

Виконано за допомогою Disqus