Держрегулювання цін на пальне призведе до збільшення тіньового сегмента — експерт

26 квітня 2021 41 0
Держрегулювання цін на пальне призведе до збільшення тіньового сегмента — експерт
Depositphotos

Впровадження державного регулювання цін на бензин і дизельне пальне матиме негативні наслідки для ринку. Про це заявив заступник міністра енергетики Максим Немчинов, інформує «Інтерфакс-Україна».

«Міністерство енергетики не має наміру ініціювати впровадження держрегулювання цін на бензин і дизельне паливо. Це призведе до негативних наслідків для ринку», – пояснив Немчинов.

За його словами, держрегулювання може призвести до обмеження конкуренції на ринку, збільшення тіньового сегмента, обмеження продажу нафтопродуктів за готівку та запровадження талонної системи. Також нафтотрейдери можуть підвищити ціни, щоб убезпечити себе від їх зростання у випадку значних коливань.

Читати за темою: В Україні підписано Меморандум щодо цінової стабільності на ринку пального

Максим Немчинов зазначив, що Мінекономіки та Антимонопольний комітет (АМКУ) мають достатньо повноважень і важелів впливу на ринок моторного палива, щоб не допускати антиконкурентних дій його учасників.

Водночас він повідомив, що Міненерго завершує розробку Концепції розвитку газо- і нафтопереробної промисловості та Концепції розвитку ринку нафтопродуктів і газових палив України до 2025 р. Обидві спрямовані на створення системної галузевої політики, фіскальних і регуляторних умов відновлення, підвищення ефективності роботи галузевих підприємств, а також збільшення частки українських нафтопродуктів належної якості на ринку і зниження його залежності від імпортних постачань.

Виконано за допомогою Disqus