Фермери розповіли, як сніг та приморозки вплинули на стан посівів

26 квітня 2021 267 0
Фермери розповіли, як сніг та приморозки вплинули на стан посівів
Facebook

Сьогодні, 26 квітня, заметілі накрили Київську, Черкаську, Полтавську області, частину Сумської, Вінницької, Хмельницької та Чернівецької областей. Випав сніг навіть в Одеській, Миколаївській та Кіровоградській областях. Опади у вигляді снігу складали подекуди від 0,1 до 5-7 см. Про це йдеться у матеріалі «Дощ, сніг, мороз: чим запам’ятається квітень-2021» на Kurkul.com.

Засновник «Агрофірми «Надія» із Тетіївського району на Київщині Олександр Затишний розповів, що ранок 26 квітня почався зі снігу та низьких температур.

«Сьогодні зранку в нас сніг був. Маємо велику надію, що низькі температури і сніг не вплинуть на стан посівів у нашому господарстві, бо ми до цього готувалися. Ми внесли максимум потрібних рослинам на цьому етапі  препаратів, у тому числі мікроелементи та гумати. Розраховуємо, що вони повинні знизити ризик негативних наслідків», — сказав Олександр Затишний.

Фермер додає, що водночас не став поспішати із посівом ярих культур. При тому багато хто з його колег у районі вже посіяли соняшник і кукурудзу. На його думку, через відносно ранню сівбу у рослин може виникнути багато проблем, у тому числі з хворобами та розвитком загалом.

«Торік ми сіяли кукурудзу аж 5-7 травня і, здавалося, що це дуже пізно. Натомість це дало нам можливість отримати хороший урожай у порівнянні з тими, хто сіяв цю культуру аж на початку квітня», — додав фермер.

Відчули приморозки й фермери на Волині. Так, як розповів засновник однойменного сімейного фермерського господарства Микола Собуцький із села Коршів Луцького району, у ніч на 26 квітня були досить низькі температури — від 0 до -3 °C.

«Цього року дуже затяжна весна і через нестачу тепла багато культур затримуються в розвитку. Ми стежимо за погодою, тому напередодні прикрили свою розсаду овочів відкритого ґрунту агроволокном, то є всі шанси, що рослини добре перенесуть ці погодні примхи», — зазначив Микола Собуцький.

Водночас фермер із Волині каже, що є пересторога з приводу ранньої картоплі в полі, адже її поки не вкривали для захисту і, цілком, можливо, що мороз пошкодив перші паростки.

Виконано за допомогою Disqus