Дощ, сніг, мороз: чим запам'ятається квітень-2021

Дощ, сніг, мороз: чим запам'ятається квітень-2021

26 квітня 2021 423 0

«Дай посіяти кукурудзу і соняшник, курва!», — подумки каже фермер, закриваючи сервіс прогнозу погоди.

Весняна посівна в розпалі, фермери на всій території України обсіваються ярими культурами, а тут посеред квітня раптово — хороший мінус, дощ і навіть сніг. 

Як переживуть таку погоду озимі пшениця і ріпак? Як відреагують уже посіяні кукурудза та соняшник? Чи доведеться пересівати тим, хто «поспішив»? Чи будуть в плюсі ті, хто жде тепла?

Температури квітня

В Україні настільки звикли до змін клімату та суттєвого потепління протягом кількох останніх років, що сніг, дощ і приморозки на поверхні ґрунту у квітні досі для багатьох залишаються несподіванкою. 

Але досвідчені агрометеорологи кажуть: у нашій зоні приморозки аж до 25 травня — це нормально. Фермерам варто про це завжди пам’ятати та відповідним чином планувати посівні роботи.

Так, кінець квітня 2021 року ознаменувався зниженням температури повітря від +7°C до -3°C вночі, особливо на заході, частково півночі, сході та в центрі України. Відповідно подекуди відмічалися пригрунтові приморозки. 

 Читати за темою: Морози та рекордні снігопади: Як вони вплинуть на озимі та весняну посівну

«На перший погляд, повноцінного весняного тепла жителі України так і не дочекалися у другій декаді квітня. Але порівнявши нинішні середні температури з аналогічними даними 2019-2020 років упевнено можна сказати, що цьогорічні температури перевищили торішні показники майже на всій території країни», — пояснюють синоптики Метео Фарм.

У середині квітня найпрохолодніше було на Заході: середня температура повітря знаходилась в межах +8…+9°С, в північних та центральних областях температура коливалася від +9 до +10°С, однак в Дніпровській області досягла відмітки +11°С. 

У південних областях середня температура знаходилась в межах +10°С. Значно теплішою виявилася Східна частина країни, середня температура тут досягла +11…+12°С. Протягом декади відбувалися значні температурні коливання. 

Максимальні температури припали на більшості території на 12 квітня. Температури повітря найвище підіймалися до +24…+25°С в Луганській та Харківській областях. Також досить високих температур +21…+22°С досягнуто в Сумській, Донецькій, Закарпатській, Чернівецькій, Одеській, Дніпровській та Полтавській областях.

Мінімально температури опускалися до -2…-3°С у Львівській, Рівненській, Закарпатській та Чернівецькій областях. Найпрохолоднішою добою виявилося 11 квітня.

«Нарешті накопичення активних та ефективних температур розпочато. Це відбулося в 10 областях, де середньодобова температура сягнула +10°С. Найбільшу кількість активних 111-125°С та ефективних температур 11-25°С накопичено на Сході. Східні області за кількістю накопичення температур обігнали навіть Південні області. Попереду потепління, літня пора, тож очікуємо на підвищення температур по всій території України», — засвідчили експерти Метео Фарм.

Сніг у квітні-2021

Ранок понеділка 26 квітня у багатьох почався фотозвітами з міст, містечок, сіл і полів у різних регіонах України. 

Читати також: Як правильно вносити добрива по мерзло-талому ґрунту — розбираємось разом

Заметілі накрили Київську, Черкаську, Полтавську області, частину Сумської, Вінницької, Хмельницької і Чернівецької областей. Випав сніг навіть в Одеській, Миколаївській та Кіровоградській областях. Опади у вигляді снігу складали подекуди від 0,1 до 5-7 см. 

Квітень-2021, загалом, виявився досить «багатим» на опади.  До цього, вони переважали у вигляді дощу, але з 16 квітня відзначилося суттєве погіршення синоптичної ситуації. По всій території країни пройшли  дощі з грозами, а на Заході також раніше випав сніг. Циклон сконцентрувався над західними та північно-західними областями. 

Стан опадів в Україні на 6:00 26 квітня

Найбільш інтенсивно опади проявили себе 14-16°С та 20 квітня. Максимальна кількість опадів випала в Житомирській, Чернігівській, Львівській та Закарпатській областях. Найменша кількість опадів зафіксовано в Тернопільській, Хмельницькій, Миколаївській, Вінницькій та Полтавській областях.

Що з цього приводу кажуть фермери

Засновник «Агрофірми «Надія» із Тетіївського району на Київщині Олександр Затишний каже, що ранок 26 квітня почався зі снігу та низьких температур.

«Сьогодні зранку в нас сніг був. Маємо велику надію, що низькі температури і сніг не вплинуть на стан посівів у нашому господарстві, бо ми до цього готувалися. Ми внесли максимум потрібних рослинам на цьому етапі  препаратів, у тому числі мікроелементи та гумати. Розраховуємо, що вони повинні знизити ризик негативних наслідків», — сказав Олександр Затишний.

Фермер додає, що водночас не став поспішати із посівом ярих культур. При тому багато хто з його колег у районі вже посіяли соняшник і кукурудзу. На його думку, через відносно ранню сівбу у рослин може виникнути багато проблем, у тому числі з хворобами та розвитком загалом.

«Торік ми сіяли кукурудзу аж 5-7 травня і, здавалося, що це дуже пізно. Натомість це дало нам можливість отримати хороший урожай порівняно з тими, хто сіяв цю культуру аж на початку квітня», — додав фермер.

Читати ще: Скільки «з’їсть» посівна 2021 — аналіз цін на добрива, ЗЗР, пальне та насіння

Відчули приморозки і фермери на Волині. Так, як розповів засновник однойменного сімейного фермерського господарства Микола Собуцький із села Коршів Луцького району, у ніч на 26 квітня були досить низькі температури — від 0 до -3°С.

«Цього року дуже затяжна весна і через нестачу тепла багато культур затримуються в розвитку. Ми стежимо за погодою, тому напередодні прикрили свою розсаду овочів відкритого грунту агроволокном, то є всі шанси, що рослини добре перенесуть ці погодні примхи», — зазначив Микола Собуцький.

Водночас фермер із Волині каже, що є пересторога з приводу ранньої картоплі в полі, адже її поки не вкривали для захисту і, цілком, можливо, що мороз пошкодив перші паростки.

Коли прийде тепло

Синоптики сервісу Метео Фарм прогнозують, що Україна протягом останнього тижня квітня і на початку травня буде перебувати в епіцентрі циклонів.

«Тиждень обіцяє бути сонячним з частковою хмарністю. То в одній, то в іншій частині країни очікуються короткочасні опади. Значні опади в понеділок 26 квітня були прогнозовані для Центральної частини України, а також в Харківській, Сумській та Чернівецькій областях. У вівторок 27 квітня рясні опади очікуються в південних областях», — звернули увагу в Метео Фарм.

У п’ятницю 30 квітня та суботу 1 травня дощовий циклон накриє західні, центральні та північні області. Середня швидкість вітру складатиме 2-5 м/с. Вітер переважатиме західного та південного напрямку.

Читати за темою: Агропогода: Як оцінити вологозабезпеченість та теплозабезпеченість поля

Кінець квітня відзначиться прохолодою: нічні температури коливатимуться від  -2 до +4°С, лише на Півдні без заморозків +1…+5°С. Денна температура на Заході та Півночі досягне позначки +6…+10°С, на решті території денна температура повітря знаходитиметься в межах +7…+14°С. 

Потепління розпочнеться з середи 28 квітня, температури «поповзуть» угору. Нічні приморозки зміняться на температури +4…+11°С. Денна температура в північних областях складатиме +10…+17°С, на решті території коливатиметься від +12 до +21°С. Мінімальні температури ґрунту знаходитимуться у межах +4…+14°С.

© Катя Капустіна, Kurkul.com, 2021 р.

Виконано за допомогою Disqus