Через перекриття Північно-Кримського каналу страждають фермери Херсонської області

2 травня 2021 131 0
Через перекриття Північно-Кримського каналу страждають фермери Херсонської області
radiosvoboda.org

Фермери Херсонщини страждають через перекриття Північно-Кримського каналу, оскільки їх поля залишились без поливу. Повідомляє radiosvoboda.org.

Зазначається, що ситуація з водопостачанням в окупованому Криму стала критичною в 2020 р. Мала кількість опадів і малосніжна зима призвели до посухи, а Північно-Кримський канал, який був основним джерелом прісної води для півострова, вже сім років перекритий.

Перекриває подачу дніпровської води з Північно-Кримського каналу на півострів дамба в Херсонській області.

Поки ця дамба поблизу адмінкордону в експлуатацію не введена, від попадання води в Крим її страхує ще одна тимчасова дамба — з мішків із піском. Її в 2014 році побудували місцеві фермери Херсонської області власними силами. А все тому, що шлюзи, які Північно-Кримський канал перекрив після анексії півострова, розміщені набагато далі звідси, за кілька кілометрів. І відповідно, під загрозою посухи опинилися не лише землі півострова, але і частина території материкової України.

«У нас тут до цього місця є багато сільгоспвиробників рисових систем. Вони між собою склалися, орендували техніку, зробили дамбу і потім домовилися з Північно-Кримським каналом, щоб допустити воду сюди, щоб могли заливати ось ці всі поля рисові», — розповів голова Мирненської громади Андрій Сучок.

Андрій Сучок зазначив, що залишилася ще ділянка каналу в Херсонській області, яка не поповнюється водою через перекриття.

«Близько 6 тисяч гектарів землі ми не можемо зрошувати. Проблема в тому, що нову дамбу зробили — трошки не доробили перед самим Кримом. І ось ці 16 кілометрів протягом декількох років не заповнюються водою. Нам потрібна вода», — додав він.

Олександр Курчина — один з фермерів у Херсонській області, вирощує пшеницю. Його поля який рік вже засихають без поливу — вони якраз розміщені поблизу відрізка Північно-Кримського каналу між двома дамбами. Вода сюди не потрапляє.

«У зв'язку з торішньою посухою врожай був менше за 15% з гектара. Це у скільки разів менше? У чотири рази. Чому ось цю дамбу сьогодні не прибирають і не дають воду до нової побудованої дамби? Це питання не до нас, а до уряду», — констатує фермер.

Обласна влада обіцяє вирішити цю проблему до кінця 2021 року – а саме: розібрати тимчасову дамбу з мішками і добудувати до кінця постійну бетонну поблизу адмінкордону з Кримом, інакше конструкція просто не витримає напору води.

Нагадаємо, Північно-Кримський канал переходить у підпорядкування Мінагрополітики і використовуватиметься лише для зрошення і забезпечення водою аграріїв Херсонщини, а не Криму. Про це розповів Роман Лещенко, Міністр агрополітики та продовольства.

Виконано за допомогою Disqus