Фермерка розвінчала міфи щодо суперприбутковості спаржі

8 травня 2021 272 0
Фермерка розвінчала міфи щодо суперприбутковості спаржі
pixabay.com

Співзасновниця компанії «Агро-Фокус» Лариса Боден розвінчала міфи щодо суперприбутковості аспарагуса (спаржі). Про це йдеться на uhbdp.

«Я б хотіла навести кілька фактів, які розвінчують міф про суперприбутковість аспарагуса. Всі бачать високу ціну на полиці й кажуть: «Вау, ось вони заробляють». Цей міф існував до того моменту, поки ми не знали про правильну переробку та зберігання аспарагуса. Коли у нас було 5 га землі, фактично ми продавали все з коліс. Ми не думали про те, що овоч потрібно охолодити, як його пакувати, а як ми його будемо доставляти. Загорнули в папір і, за великим рахунком, це було все, нам здавалося, які ми молодці. А щоб отримати якісний овоч, з більш тривалим терміном зберігання, необхідна правильна доробка», — розповіла фермерка.

Читайте також: На Херсонщині висадили плантацію артишоків

За її словами, якість і термін зберігання на полиці залежать від швидкості охолодження стебел з моменту їх зрізу на полі. Щогодини зволікання зменшує термін зберігання аспарагуса на день.

«Якщо ми прибираємо аспарагус в квітні, коли ще прохолодно, то це один термін придатності, якщо прибираємо в кінці травня, коли на вулиці +25 °C, то необхідно швидко організовувати збір, охолодження, доставку інше. Потрібне спеціальне обладнання — гідрокулер, який дозволяє охолоджувати аспарагус за 10-12 хвилин від температури + 25 °C з поля до температури + 2 °C, яка потрібна для зберігання», — додала Лариса Боден.

Більш того, за її словами, якість зберігання аспарагуса залежить від правильної вологості в холодильнику, правильної кількості аспарагуса в тарі, оскільки це самий інтенсивно дихаючий овоч, він виділяє неймовірну кількість вуглекислого газу, а також від методу укладання в ящики.

«Але ми повинні розуміти, що дрібним виробникам це не під силу. Ми говоримо про колосальні інвестиції. Ми вкладаємо в цьому сезоні приблизно 300 000 доларів, в тому числі й грантових коштів. Тому без кооперації розвиток ринку аспарагуса, мені здається, неможливий», — зазначила фермерка.

Виконано за допомогою Disqus