У Нідерладндах створили інтелектуальні роботи для переробки овочів та фруктів

16 травня 2021 57 0
У Нідерладндах створили інтелектуальні роботи для переробки овочів та фруктів
pixabay.com

Компанія Wageningen University & Research розробляє інтелектуальні роботи, які вчаться у людей виконувати кілька завдань з переробки овочів та фруктів, що зробить виробництво рентабельнішим та збільшить додану вартість свіжих продуктів. До першої демонстрації «розумні» роботи будуть готові вже влітку 2021 р. Про це повідомила пресслужба компанії, інформує Future Farming.

«Використання роботів заощадило б компаніям багато часу і грошей на цих трудомістких, нудних і повторюваних завданнях», — розповів Аніш Чаухан, експерт-керівник групи комп'ютерного зору і робототехніки в Wageningen Food & Biobased Research і член команди Agro Food Robotics.

Він вважає, що було б ще ефективніше, якби один робот міг виконувати кілька завдань. Wageningen Agro Food Robotics запустила проєкт автономних роботів для агропродовольчих процесів в 2019 р. Одна з цілей — розробити інтелектуальних роботів, які навчаються виконувати якраз кілька завдань, від збору і до сортування різних фруктів і овочів.

«Переробники фруктів і овочів можуть використовувати таких роботів для підвищення рентабельності своєї роботи», — зазначив фахівець.

Читати також: На Львівщині запустять завод з переробки технічної картоплі

Як приклад він наводить робота, який обробляє апельсини, але може легко переключитися на переробку полуниці, і відразу ж впорядкувати ці фрукти по солодощі.

«Потім виробник може продавати більше солодку полуницю по вищій ціні. І він може дати покупцям гарантію, що продукти не чіпала рука людини. Це є явною перевагою під час пандемії», — додав Аніш Чаухан.

Роботи Wageningen оснащені камерами, які фіксують рухи людини-експерта, що виконує завдання зі збору та сортування. Вбудований комп'ютерний зір і технологія глибокого навчання дозволяють роботам збирати інформацію і вивчати нові завдання, копіюючи дії людей.

Дослідники успішно протестували роботів в багатьох ситуаціях, включаючи збір і сортування мандаринів різного розміру, відділення стиглих бананів від незрілих, сортування неушкоджених і пошкоджених огірків, а також поділ фруктів різних типів на одному столі.

Виконано за допомогою Disqus